Poraz vaterpolista u reprizi finala SP. Azzurri s hrvatskom obranom imali pucački trening

novilist - prije 5 sati - link

PARIZ Italija je ostvarila visoku pobjedu s Hrvatskom u reprizi finala Svjetskog prvenstva iz Dohe. Veliki derbi prekomorskih susjeda trajao je tek do “poluvremena”, u trećoj četvrtini “Azzurri” su počeli paljbu po hrvatskoj mreži koja je djelovala kao izložena na milost i nemilost Talijanima koje je sve više “išla karta”.

Nazabijali su se golova kada je trebalo za razliku od svjetskih prvaka, koji su sa sedam golova u 17 akcija s igračem nekako stigli do učinka od 11 pogodaka. To međutim nije prebrisalo nagomilane defanzivne slabosti u trećoj četvrtini u kojoj je utakmica prelomljena i na koncu su viceprvaci svijeta potopili svjetske šampione, uzeli su bodove s 14:12.

Hrvatska se uspjela obraniti s igračem manje kada je zaostajala za zaveslaj, ta činjenica joj je umjesto dva prijeteća gola zaostatka donijela prvo izjednačenje. Ljevica iskusnog majstora Mara Jokovića odgovorila je onoj talijaskog aduta Echeniquea. Obilno je već protekla sredina četvrtine, a veliki su rivali bili poravnati. Za drugo izjednačenje pobrinuo se Konstantin Kharkov “detonacijom ” izvana i time kao da je najavio prvo hrvatsko vodstvo.

Riječka zvijezda s dva metra Josip Vrlić je u svom stilu i drugi put izborio igrača više, a Rino Burić je “prijenosom” na dodavanje Jerka Marinića Kragića pogodio za 3:2. Marinić Kragić se ubrzo od asistenta transformirao u realizatora, nakon Fondellijeva gola iz peterca hrvatski vanjski pucač je ubojit s igračem više, dovoljno da Hrvatska dočeka drugu četvrtinu sa minimalnom prednošću.

Odmah početkom nastavka viđeno je hrvatsko “ponavljanje gradiva”, Kharkov je na bodrenje prijatelja Jokovića iskoristio “čistinu” pored sobom i zabio za do tada najveće razlike, 5:3. Umjesto podstreka razlika je svjetskim prvacima bila nepotreban sedativ, toliki da su u dva navrata ostavili Marka Bijača na strelištu pred revolverašima kalibra Iocchija Gratte i Di Fulvia čiji su siloviti šutevi kao vjetar otpuhali naizgled značajno hrvatsko vodstvo.

U očekivanju plivanja na “veliki odmor” Hrvatska je servirala brzi napad iz kojeg je Luka Lončar donio novo minimalno vodstvo. Marinić Kragić i sjajni golman Del Lungo, bilo kako bilo, obranio je petarac, poslije dvije četvrtine skupio je već obrana. Naravno da je stigla kazna za neiskorišteni petac, Di Fulvio je iskoristio dobru poziciju i poentirao za 6;6, za već peto izjednačenje velikih rivala i dobrih znanaca.

“Azzurri” su od onog hrvatskog vodstva zaredali uzlaznim trendom. Ostvarili su skor, tih teniskih čak 6:1, a u tom periodu hrvatske “kapice” nisu realizirale čak pet igrača više zaredom. Nakon što su poveli 8:6 Talijani su spremno dočekali priliku za kontrum Dio Fulvio je kao delfin otplivao ka nemoćnom Bijaču i povećao na čak 9:6.

Tek tada je Hrvatska razbila tabu igrača više, ali suparnici su opipali bilo hrvatskoj obrani i lakim realizacijama s igračem više, bržim nego na treningu, bez problema ostajali na ostvarenom razmaku. Za razliku od talijanskog napada onaj hrvatski je često uzalud ronio za rješenjima u vodi pariškog bazena dok se konac trećeg dijela igre neumoljivio približavao. Pred odmor je malo i komično djelovala situcija dok su suci sa za to zaduženim osobljem vrtili snimku jedne sporne situacije, očito im se nije žurilo na ručak.

Bilo je protesta, a oni su solomonski žute kartone dali i Ivici Tucaku i izborniku Talijana Alessandru Campagni. Igračima ovog drugoga hrvatska je obrana unproforskim stavom dala odriješene ruke te su Talijani u trećoj četvrtini dali čak šest golova, isto kao u prve dvije zajedno. Tucak je među vratnice poslao Tonija Popadića, suci su nastavili gledati VAR snimke, a Talijani su odmakli na 13:9 i još zornije najavili pobjedu.

Bombastično je u pariškom vaterpolskom jutru odjeknula pobjeda Australije s aktualnim olimpijskim pobjednicima Srbima, “Klokani” su dokazivali i na koncu dokazali da navodni favoriti za podcjenjivanje mogu itekako biti kažnjeni.

Objava Poraz vaterpolista u reprizi finala SP. Azzurri s hrvatskom obranom imali pucački trening pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska vaterpolo reprezentacija (17)OI 2024. (29)Ostali sportovi (625)Sport (9783)