Na OI dvije boksačice za koje se sumnja da su muškarci: ‘Rodna ideologija će dovesti do smrti žena’

narod - prije 6 sati - link

Dvije boksačice kojima je bio zabranjen nastup na svjetskim prvenstvima jer su biološki muškarci, dobile su zeleno svjetlo da se natječu na Olimpijskim igrama kao žene, piše Daily Mail. Radi se o Imane Khelif iz Alžira i Lin Yu-Ting s Tajvana. Khelif, poluteškaš, treba se u četvrtak boriti protiv Talijanke Angele Carini, a Yu-Ting, u perolakoj kategoriji, boksa u petak.

> Lia Tomas, muškarac koji se predstavlja kao žena, odlukom suda ne smije na OI

Prošle su godine izbačene s turnira zbog pitanja njihova biološkog spola. No, šefovi MOO-a rekli su da obojica ispunjavaju kriterije i da sljedećih dana mogu boksati.

Naime, Khelif i Yu-Ting su diskvalificirani sa Svjetskog prvenstva u boksu za žene u ožujku 2023. u New Delhiju i naređeni su DNK testovi kako bi se utvrdio njihov stvarni spol.

Boksačice imaju “XY kromosome”

Predsjednik Međunarodne boksačke asocijacije (IBA) Umar Kremlev rekao je kako su testovi dokazali da sportaši – uključujući Khelifa i Yu-Tinga – imaju “XY kromosome”. Dodao je da su “otkrili sportašice koje su pokušavale zavarati svoje kolege i glumiti žene”.

Jedan bivši olimpijac kazao je da će rodna ideologija “ubiti žene”. Barry McGuigan, velikan iz Sjeverne Irske, opisao je situaciju kao “šokantnu”.

Poslije ove diskvalifikacije, Meksikanka Brianda Tamara opisala je vlastito iskustvo borbe s Khelifom.

“Kad sam se borila s njom, bila sam izvan sebe. jeni udarci su me jako boljeli, mislim da se nikad nisam tako osjećala u svojih 13 godina boksanja, niti u sparing s muškarcima. Hvala Bogu da sam se taj dan izvukla iz ringa i dobro je da su konačno shvatili”, napisala je na platformi X.

‘Rodna ideologija će dovesti do smrti žena’

Nancy Hogshead, američka plivačica koja je osvojila tri zlata na Igrama 1984., kaže da će “rodna ideologija dovesti do smrti žena”.

“Imane Khelif iz Alžira i Lin Yu-Ting iz Tajvana trebale bi se natjecati u ženskom olimpijskom boksu – unatoč tome što su diskvalificirane prošle godine zbog XY kromosoma, muškog fenotipa. Podsjetimo se da muškarci – kako god se identificirali – imaju 162 posto snažniji udarac od žena – što je najveća razlika u izvedbi između muškaraca i žena. Rodna ideologija će dovesti do smrti žena.”

Jedan korisnik društvene mreže X piše: “Muškarci koji udaraju žene sada su službeno olimpijski sport”.

“Svi sportaši koji sudjeluju na boksačkom turniru pridržavaju se uvjeta natjecanja i pravila prijave, kao i svih medicinskih propisa”, kaže glasnogovornik MOO-a.

Objava Na OI dvije boksačice za koje se sumnja da su muškarci: ‘Rodna ideologija će dovesti do smrti žena’ pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Izdvojen članak (144)Olimpijske igre u Parizu (99)rodna ideologija (19)Sport (9780)