KLM i ZeroAvia planiraju demonstracijski let na tekući vodik

vidi - prije 20 sati - link

Motori na vodik i električni pogon koriste vodik u gorivnim ćelijama za proizvodnju električne energije, koja se potom koristi za napajanje električnih motora koji pokreću propelere zrakoplova. Jedina emisija je vodena para niske temperature, a studije procjenjuju do 90% smanjenje negativnog utjecaja na klimu, u usporedbi s uobičajenim letovima na kerozin. 

Kao prvi veliki cilj, tvrtke planiraju provesti inicijalni demonstracijski let između dviju zračnih luka u 2026. godini. Osim identificiranja optimalnih zračnih luka, planovi i aktivnosti bit će usmjereni na dobivanje regulatornih dozvola za letenje, osiguranje opskrbe tekućim vodikom i uspostavljanje infrastrukture za punjenje zrakoplova.

Comped_01

 

Ovom suradnjom, KLM i ZeroAvia stvaraju osnovne preduvjete za uvođenje ekološko odgovornih letova u KLM-ovu mrežu. Nadalje, ovaj projekt će ubrzati razvoj rješenja za zrakoplove na vodik širom EU. 

KLM teži postati ekološki održivija aviokompanija. Podrška naprednim tehnologijama poput aviacije na vodik i električni pogon jedan je od tri smjera za razvoj dekarbonizacije sektora zrakoplovstva. Odjeli za održavanje KLM-a i Air Francea već surađuju sa ZeroAvia-om na izgradnji baze znanja za učinkovite MRO operacije za zrakoplove s gorivnim ćelijama na vodik. Najveće svjetske aviokompanije sve ozbiljnije istražuju vodik i električni pogon kao potencijalna rješenja. 

„Najveće svjetske aviokompanije ulažu velike napore u istraživanje i razvoj električnih pogona i pogona na vodik kao potencijalnih rješenja. Radujemo se suradnji s KLM-om, aviokompanijom s bogatom poviješću, dok usmjeravamo industriju prema ekološki odgovornijoj i čišćoj budućnosti.“ – izjavio je  Sergey Kiselev, glavni poslovni direktor, ZeroAvia

BD2072-ZA2000-Cam_05-4K-scaled

 

„KLM teži biti predvodnik na putu prema održivijoj budućnosti u zrakoplovstvu. Zbog toga aktivno podržavamo i potičemo inovacije koje će pokretati promjene u industriji. Kada je riječ o budućnosti letova bez emisija, KLM istovremeno podržava različite tehnologije i inovacije. Zajedno s našim partnerima iz sektora provodimo istraživanje električnih, vodikovih i hibridnih letova te istražujemo načine i mogućnosti za ubrzanje tih napredaka.“ – rekao je Maarten Koopmans, izvršni direktor KLM Cityhopper-a.

ZeroAvia je već opsežno testirala prototip svog prvog ZA600 motora na zrakoplovu Dornier 228 u svojoj britanskoj bazi. Tvrtka je također provela napredna terenska ispitivanja u SAD-u i UK-u za ključne tehnologije ZA2000 sustava, uključujući kriogene spremnike za LH2 i vlastite PEM gorivne ćelije visoke temperature te električne pogonske sustave. ZA2000 će podržavati regionalne turboprop zrakoplove s do 80 sjedala, kao što su ATR72 ili Dash 8 400. 

pročitaj cijeli članak