Širi se priča o stranim radnicima koji siluju po glavnom gradu. Pravobraniteljica: ‘Sijanje mržnje’. Policija demantira

riportal - prije 4 sata - link

Jeste li i vi čuli priču o stranim taksistima koji siluju žene, da je u Zagrebu porastao broj silovanja koje su počinili strani radnici? Jer, takve priče šire taksisti, takve se priče šire po Facebooku, a evo sada se pojavio i letak na jednoj zagrebačkoj trgovini na kojem piše da policija i mediji šute o tome da ne bi izazivali paniku

Strani radnici možda su već osjetili prijeteće poglede jer već neko vrijeme se šire priče da su neki od njih silovatelji. Pojavio se ovih dana, čak i u trgovačkim centrima, letak na kojem piše da se u Zagrebu događa veliki broj silovanja, o čemu policija i mediji šute kako ne bi izazvali paniku, javlja RTL Danas.

Priče šire i taksisti, pa je RTL otišao pitati njihovo društvo na zagrebačkom Glavnom kolodvoru. Na pitanje znaju li nešto o tome, rekli su da kako ne bi znali, pa navodili kvartove u kojima su se slučajevi dogodili. Ali na molbu da nam netko o tome kaže par rečenica u kameru, nitko se nije odazvao, rekli su nam da pitamo policiju, što smo učinili već ranije.

Policija demantira

“Što se tiče kaznenih djela silovanja na području PU Zagrebačke, u šest mjeseci ove godine evidentirano ih je 27, što su tri kaznena djela manje nego prošle godine u istom razdoblju… Među počiniteljima je evidentiran samo jedan strani državljanin, stoga možemo konstatirati da su dojave koje ste zaprimili netočne i činjenično nepotkrijepljene”, stoji u odgovoru zagrebačke policije.

Tko god širio takve dojave, ima za cilj potencirati strah od migranata, kaže za Direkt pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter: “Takvim narativom se huška, sije se mržnja prema svim pripadnicima skupine, stvaraju preduvjeti za netrpeljivost i za verbalno i fizičko nasilje, a nažalost već smo bili svjedoci verbalnih i fizičkih napada na strane radnike, samo zato što žive i rade u Hrvatskoj”.

Prikazivanje migranata kao prijetnje udruge koje se njima bave vide kao prelijevanje istog trenda sa Zapada. “Stvara se na neki način moralna panika, neutemeljena u činjenicama, kako bi održavali društvo puno straha i socijalne distance prema svima koji su drugi i drugačiji”, kaže Lucija Mulalić iz Centra za mirovne studije.

I nije prvi put. Sjetimo se novogodišnje proslave na zagrebačkom trgu, gdje su plesali i zabavljali se i mnogi strani radnici, da bi neki portali krenuli prenositi anonimna svjedočenja navodnih zabrinutih majki, o tome kako tamnoputi mladići napadaju djevojčice, i to mahom taman ispred bine koja je stajala na Trgu bana Jelačića za Novu godinu. Policija ni tada nije zabilježila nikakva ni kaznena ni prekršajna djela od strane stranih državljana.

‘Sijanje mržnje’

Da se trećina Hrvata boji stranih radnika već je pokazalo prvo takvo istraživanje ovog proljeća. Svaki četvrti mislio je da će povećati razinu kriminala, koautor istraživanja Erik Brezovec vjeruje da se takvi stavovi s ovakvim objavama samo intenziviraju, što bi trebao biti zadnji poziv na buđenje državi, “da krene s aktivnijim politikama kulturne integracije, ili da počne intenzivnije financirati takve politike, jer se stvar vrlo visok osjećaj nesigurnosti i panike, i to s obje strane. I dosta je problematično i žalosno govoriti o stranama”.

No, upravo su političari najčešće i najzaslužniji za stvaranje takve panike – na nedavnoj republikanskoj konvenciji u Americi svi su u govorima spominjali migrante kriminalce, da bi komičar John Oliver emisiju posvetio razbijanju tog mita.

“Moramo zaustaviti invaziju u našu zemlju koja ubija stotine tisuća ljudi godišnje”, izjavio je tamo Donald Trump, guverner Teksasa Greg Abbott čak rekao da je “Biden je otvorio vrata naše zemlje silovateljima, ubojicama, čak i teroristima”. “Da budemo savršeno jasni, nikakav val migrantskog kriminala se ne događa, niti ikakav val kriminal uopće. Kriminal je općenito u padu posljednjih godina, uključujući i ovu”, komentirao je John Oliver.

“Kako bismo zaštitili naše obitelji, republikanska platforma obećava lansirati najveću operaciju deportacija u povijesti naše zemlje”, još je dodao Trump, na što je Oliver zaključio “da, on to izgovara naglas!”

U Americi se o tome, dakle, već otvoreno govori. Još malo pumpanja lažnih vijesti, i ne treba sumnjati da će i u Hrvatskoj neki koji dišu kao Trump, početi protiv stranaca glasno zazivati i deportacije, piše Danas.hr.

The post Širi se priča o stranim radnicima koji siluju po glavnom gradu. Pravobraniteljica: ‘Sijanje mržnje’. Policija demantira appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska i svijet (505)policija (759)Priče (42)silovanje (29)strani radnici (42)taksisti (5)