Na Sinjsku alku na poziv Milanovića dolazi i kosovska predsjednica Osmani Sadriu

novilist - prije 4 sata - link

Predsjednik Zoran Milanović nastavlja tradiciju pozivanja na Sinjsku alku svojih stranih kolega. Započeo je s tim 2022., kada je, kao prvi strani državnik u povijesti, Alku s tribine sinjskog trkališta pratio tadašnji slovenski predsjednik Borut Pahor.

Prošle godine je Milanovićeva gošća bila predsjednica Mađarske Katalin Novak, koja je u međuvremenu podnijela ostavku, a u nedjelju će na 309. Sinjskoj alki biti i predsjednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu. Ona je prije nešto manje od godinu dana bila u službenom posjetu u Zagrebu, kada je, na zajedničkoj konferenciji za novinare s Milanovićem, izjavila da je »Kosovo sretno što ima saveznike kao što je Hrvatska«. U Sinju se u nedjelju, kao i obično, očekuju i drugi najviši hrvatski državni dužnosnici.

Svi oni, predsjednik Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i ostali, trebali bi se dan kasnije okupiti i u Kninu, na proslavi 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, program koje je jučer objavilo Ministarstvo unutarnjih poslova. U njemu nema nikakvih promjena u odnosu na proteklih nekoliko godina, svečanost će se odvijati na dvije lokacije, stadionu NK Dinare, gdje će ključan dio biti prigodni govori, te na Kninskoj tvrđavi, na kojoj će se podići hrvatska zastava. Kolinda Grabar-Kitarović je kao predsjednica Republike večer uoči proslave obljetnice Oluje organizirala na Kninskoj tvrđavi prijem za ratne zapovjednike, a činio je to u svojem mandatu i Milanović.

No, kako je ovaj put 4. kolovoza Alka, uz prisustvo i kosovske predsjednice, predsjednik je taj prijem premjestio u Zagreb. Prošlogodišnje obilježavanje Oluje i Alka ostat će zapamćeni po tome što su Milanović i Plenković uspjeli tamo u razgovorima s nogu riješiti problem ravnatelja VSOA-e i još nekih imenovanja u strukturi Oružanih snaga. Kako se sada bliže predsjednički izbori, a Milanović i Plenković su tijekom nedavne kampanje za parlamentarne izbore još pogoršali međusobne odnose, teško će se u nedjelju i ponedjeljak ponoviti nešto slično – biti, recimo, dogovorena imena novih hrvatskih veleposlanika.

 

Objava Na Sinjsku alku na poziv Milanovića dolazi i kosovska predsjednica Osmani Sadriu pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3431)zoran milanović (351)