Bivša predsjednica podijelila politiku vezanjem hrvatske i crnogorske zastave: ‘Neka sama objasni što joj je bila namjera’

novilist - prije 4 sata - link

Kolinda Grabar-Kitarović ne bavi se politikom od kada je početkom 2020. prestala biti predsjednica Republike. Za pretpostaviti je da i dalje prati političke događaje, ali ih nikad ne komentira.

Osim što u rijetkim prigodama posegne za nekom simboličkom gestom kako bi se očitovala o određenoj aktualnosti. Tako je, primjerice, svega nekoliko mjeseci nakon napuštanja Pantovčaka snimila sebe kako pokazuje srednji prst, što je bio njezin osvrt na političke zagovornike teze da se pobačaj ne bi smio dopustiti niti ženama koje su žrtve silovanja.

U nedjelju je bivša predsjednica, poznata kao sportska navijačica, u svojstvu članice Međunarodnog olimpijskog odbora bila u Parizu na utakmici vaterpolskih reprezentacija Hrvatske i Crne Gore. Primijetila je na tribini bazena na kojem se igralo jednu pored druge zastave dviju susjednih država i jednostavno im je prišla i vezala ih.

Naravno da je pritom imala na umu da trenutačno službeni odnosi Hrvatske i Crne Gore nisu u najboljem stanju.

Prošli tjedan je Vlada Andreja Plenkovića trojicu crnogorskih državnih dužnosnika, Andriju Mandića, Aleksu Bečića i Milana Kneževića, pripadnika prosrpske političke opcije, proglasila personama non grata u Hrvatskoj, zato što su, između ostalog, inspirirali parlamentarnu rezoluciju o genocidu u Jasenovcu i dva logora na prostoru nacističke Njemačke.

Implicitna kritika

U Crnoj Gori je među suverenistima to spajanje zastava Kolinde Grabar Kitarović jako dobro primljeno, shvaćeno je kao njezina potpora crnogorskoj državnosti. Po internetskim portalima u Crnoj Gori dosta je pohvalnih komentara za potez nekadašnje hrvatske predsjednice. Koji je, međutim, moguće tumačiti i kao implicitnu kritiku politike vlasti u obje zemlje, koja danas udaljava dvije nacije.

I saborski zastupnik vladajuće koalicije Hrvoje Zekanović smatra da je gesta Kolinde Grabar-Kitarović podložna dvojakoj interpretaciji, pa misli da se ona trebala suzdržati u okolnostima kada je službeni Zagreb poduzeo korake protiv dužnosnika u Crnoj Gori koji su usmjereni protiv interesa Hrvatske.

– Meni ne bi nikad palo na pamet napraviti to što je ona u Parizu. I to dok hrvatska diplomacija odgovara Crnoj Gori zbog njezinog političkog ataka na Hrvatsku. Naše institucije, dakle, rade jedan ozbijan posao i dok je tako, treba se suzdržavati od ovakvih stvari. Ne mislim da je crnogorski narod prema nama neprijateljski nastrojen. Ali, crnogorska službena politika, nažalost, nije prijateljska prema Hrvatskoj. Pretpostavljam da je gesta bivše predsjednice bila upućena narodu, a ne politici koja je na vlasti u Crnoj Gori i koja čini ono što joj Beograd naloži. Možda je Kolinda Grabar-Kitarović htjela poslati poruku u smislu jačanja nacionalne samosvijesti u Crnoj Gori. No, ako je ona vezanjem dviju zastava zapravo željela kritizirati vlasti i u Podgorici i u Zagrebu, zbog politike što je vode, onda je to u potpunosti bilo neprimjereno. Neka sama objasni što joj je bila namjera, rekao nam je jučer Zekanović.

Mostovac Miro Bulj prilično se u posljednje vrijeme angažirao oko hrvatsko-crnogorskih odnosa. Tako je odmah po izglasavanju sporne rezolucije u parlamentu Crne Gore, predložio u Saboru zaključak da se zabrani u Hrvatsku ulazak zastupnicima, njima 41, koji su podržali ovaj dokument. Buljeve aktivnosti registrirane su i u Crnioj Gori, iz koje mu je prošli tjedan stiglo otvoreno pismo tamošnjih intelektualaca koji se ne slažu s politikom koalicije na vlasti, s molbom da upozna javnost s njegovim sadržajem. On ima primjedbi na ranije djelovanje Kolinde Grabar-Kitarović, ali u cijelosti podupire njezinu gestu u Parizu.

Potpora iz oporbe

– Pogriješila je kada je 2018. kao predsjednica pozvala u Zagreb četnika Aleksandra Vučića umjesto da je više podržavala suverenističku Crnu Goru. Sjećamo se kako je svečano vojsku postrojila za tog Šešeljevog četnika, koji stoji iza sadašnjih velikosrpskih nasrtaja na Crnu Goru, želi je pretvoriti u svoj pašaluk. Ali, dobar je svaki potez potpore slobodarskim snagama u Crnoj Gori, od koga god dolazio. Crna Gora je nama prijateljska zemlja i u tom kontekstu shvaćam Kolindino vezanje zastava, koje smatram vrlo pozitivnim, kazao nam je Bulj.

SDP-ovac Arsen Bauk pozorno, kao i uvijek, prati Olimpijske igre. No, promaklo mu je što je u Parizu radila bivša predsjednica jer nije gledao utakmicu vaterpolista Hrvatske i Crne Gore. Kako nam je objasnio, još mu je prerano da se uključi u ekipne sportove, sada je koncentriran na skateboard i druge discipline u kojima se već dijele medalje. Zato smo mu ispričali tu epizodu s olimpijskog bazena, a Bauk nije imao dvojbi da je Kolinda Grabar-Kitarović ispravno postupila.

– Ugodno sam iznenađen. Oni u Crnoj Gori zbog kojih su napetosti u našim odnosima, ionako bi željeli promijeniti crnogorsku zastavu, ističe Bauk.

 

 

Objava Bivša predsjednica podijelila politiku vezanjem hrvatske i crnogorske zastave: ‘Neka sama objasni što joj je bila namjera’ pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Arsen Bauk (11)crna gora (190)Hrvatska (3431)Hrvoje Zekanović (9)Kolinda Grabar-Kitarović (31)Miro Bulj (19)Uncategorized (32)