Dragica Miloš iz Fužina proslavila punih 100 godina

novilist - prije 5 sati - link

Kako kaže popularna pjesma, ”Doživjeti stotu” zaista je posebno, a kada je to u današnje vrijeme, to je još ljepše, zato i ne čudi što se Općina Fužine na čelu sa načelnikom Općine Fužine Davidom Bregovcem prigodnom posjetom sjetila rođendana njihove stanovnice Dragice Miloš koja je 29. srpnja napunila punih sto godina.

Na putu do njene kuće, svima se vrzmalo kroz glavu – kako doživjeti stotu godinu. Prvi joj je buket cvijeća te prigodnu tortu uručio sam načelnik David Bregovac od srca joj poželjevši da se vide i iduće godine, ali i svaku godinu iza.

Nije mala stvar

Kako nam je pojasnio, ona je među rijetkim toliko starijim stanovnicama, a najbliže su joj tek generacije bliže devedesetim godinama.

– Povodom rođendana naše drage stanovnice Općine Fužine-Dragice Miloš, zajedno uz voditeljicu projekta ”Zaželi – imaš podršku ” u našoj općini Leandrom Petrović odlučili smo obilježiti njen rođendan.

Nije mala stvar doživjeti ove godine pogotovo kada je u današnje vrijeme sve užurbano. Drago mi je jako da smo ju posjetili te razveselili na današnji dan.

Malo je ovakvih osoba danas kao gospođa Dragica te ih stvarno treba cijeniti i dati im pažnju – poručio je načelnik Općine Fužine David Bregovac.

Na njega se nadovezala voditeljica projekta ”Zaželi – imaš podršku” u Općini Fužine Leandra Petrović pojasnivši da se o gospođi Dragici svih godina u sklopu samog projekta vodi briga te je za nju zadužena pružateljica usluga Milica Blašković Mihaljević koja joj je dostupna za sve što je njoj potrebno, a ujedno joj donosi i gotov ručak.

Tu je za nju od onih osnovnih potreba do kako se kaže skuhati kavu i malo popričati.

Spremni za rođendan bili su iz njene obitelji – unuk Sanjin Miloš te njegova majka Aksenija Miloš, Dragičina nevjesta koja je specijalno za nju pripremila kolač tiramisu. Posjetitelje su nudili pićem i kolačem, a onda su svi zajedno nazdravili da Dragica dočeka i sto prvi rođendan.

U centru pažnje

A fokus je zapravo bio na slavljenici koja je u svom naslonjaču nasmijano dočekivala sve goste priznajući da joj je to zapravo sve malo i naporno, nije naviknuta biti u centru pažnje nego samo na rad, skroman način života koji su obilježile i tragedije jer je izgubila i supruga, ali i sina jedinca.

No, svejedno je njen život nastavio dalje, a ona se borila kako umije i ništa joj nije bio problem:

– Osjećam se dobro, a život proteče. Bilo je i lijepih, ali i težih trenutaka, više težih. Kroz život sam puno radila, bila sam poljoprivrednik, imala sam njive, krave, svinje, svoje povrće…

Nisam nikoga opteretila, a trudim se i biti takva i danas. Dosta još mogu sama. Puno sam ”delala”, to je možda lijek za dugi život. Ne treba puno očekivati.

U prošlosti sam voljela i pjesmu i ples, bila sam i u dva pjevačka zbora, radila sam i u ugostiteljstvu. Voljela sam se družiti. Današnjim generacijama bi poručila da treba puno raditi i da nemaju prevelike zahtjeve, ne biti napet i nesretan.

Bio je to moj težak život, ali je bio moj i lijep, a i zdravlje me služilo. Sve raditi normalno i jesti normalno. Sama ne vjerujem kad ostanem sama da imam sto godina! – poručila je skromno Dragica Miloš za koju smo svjesni da se ovakve dame više ne rađaju.

Objava Dragica Miloš iz Fužina proslavila punih 100 godina pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Fužine (25)Gorski Kotar (182)Rijeka & Regija (1217)