Belma Džomba nam je pomogla osmisliti zdrave i ukusne obroke za čitavu obitelj

novilist - prije 6 sati - link

Za mnoge bi roditelje bilo jednostavnije ukloniti obiteljski ručak s dnevnog reda zbog obaveza na poslu, škole i izvannastavnih aktivnosti kojima se bave školarci, ali i zbog svakodnevnog smišljanja menija koji će zadovoljiti mala i velika nepca.

Zahvaljujući užurbanom načinu života, ponekad je izazovno osmisliti obroke koji se mogu pripremiti brzo, a da pritom udovolje nutricionističkim standardima i pruže ukusan te uravnotežen ručak.

S druge strane, većina roditelja shvaća važnost zajedničkih trenutaka za obiteljskim stolom jer su ručak ili večera, možda i jedini trenutak u danu kada su svi članovi na okupu pa razmjenjuju dnevne dogodovštine.

Jedna od takvih je i Belma Džomba koja se trudi svakodnevno osmisliti dovoljno kreativan i zdrav meni za obiteljski ručak.

Jedan od trikova zbog kojih joj to polazi za rukom je  organizacija koju, uz kvalitetu namirnica koju kupuje, smatra najvažnijom.

“Trikovi su da u kući uvijek imam namirnice koje su hranjive makronutrijentima pa u trenucima kada zavlada glad, imamo zdrave izbore”, kaže Belma.

Redovita kupovina kvalitetnih namirnica i dobra organizacija!

Od proteina na stolu najčešća je piletina

“Imam sreću što moja obitelj već dugo godina vodi svoju malu obiteljsku farmu isključivo za naše potrebe iz koje onda tijekom cijele godine imamo svježe sezonsko povrće, voće i meso. A upravo su to namirnice koje najčešće i koristimo.

Sve što je u sezoni najčešće se i nalazi na našem stolu.

Također, preferiramo mediteranski stil prehrane, uz puno povrća i voća, a od proteina na stolu se najčešće nađe piletina“, dodaje.

Prema različitim istraživanjima, piletina je jedno od daleko najpopularnijih vrsta mesa koja je istovremeno i hranjiva i prilagodljiva jer se za ručak ili večeru može poslužiti u bezbroj varijacija.

Upitali smo Belmu i kako uključuje različite prehrambene skupine (proteine, ugljikohidrate, masti, vlakna) u svakodnevne obroke.

“Zaista se trudim da svi makronutrijenti budu zadovoljeni u svakom obroku. Naravno da to nije uvijek moguće, ali pokušavam da tako bude. Uz meso ili ribu, uvijek je tu neka vrsta povrća, obilna salata, a što se tiče ugljikohidrata volim kombinirati rižu ili slatki krumpir”, kaže.

Kako se nosite s izbirljivošću djece kad je riječ o zdravoj hrani? Jesu li uopće izbirljivi?

“Nikada nismo planirali posebne obroke za djecu, a nešto drugo sami konzumirali. Naravno da smo količinom začina, kada su bile bebe, regulirali prehranu za njih, ali od glavnih sastojaka, uvijek smo pripremali jedan obrok.

Vjerujem da su se samim time, naučile na naš stil prehrane, tako da nisu posebno izbirljive. Bilo je tu raznih faza da se razumijemo, faza u kojima se više žudi za slatkišima nego za konkretnim obrokom, ali sve su to faze odrastanja i kao takve ih mi gledamo.”

Mediteranski stil prehrane, uz puno povrća i voća

Svaka obitelj ima svoj način prehrane

Na koji način educirate svoju djecu o važnosti zdrave prehrane?

“Na način da živimo svoju filozofiju oko samog uzgoja, kupovine, a na koncu i pripreme namirnica. Također, jako često razgovaramo o važnosti unosa različitih namirnica, omjera makronutrijenata i količine hrane.”

Kako planirate užine i međuobroke da budu zdravi, ali i privlačni djeci?

“U pripremi hrane, nikada se ne vodim time da hrana bude privlačna. Hrana ima svoju ulogu, a to nije jedna od njih. Užine najčešće planiram da budu brze i lake za pripremu pa se na meniju najčešće nađu tortilje u različitim varijantama, biskvitni zdravi kolači u slanim i slatkim varijantama, voće i razne druge stvari.”

Koje savjete bi dala drugim roditeljima koji žele poboljšati prehrambene navike svoje obitelji?

“U današnje vrijeme, kada i struka dvoji oko idealnog načina prehrambenih navika, ne bi se usudila davati nikakve savjete. Vjerujem da svatko od nas može naći odgovarajući način prehrane za sebe i svoju obitelj, pitanje je samo koliko za navedeno ima interesa, želje.

Oduvijek sam na hranu gledala tako da mi ista služi kao gorivo kako bi što bolje mogla iskoristit svoj um i tijelo, a to pokušavam prenijeti i svojoj djeci.”

“Užine najčešće planiram da budu brze i lake za pripremu”

Recepti s piletinom gotovi u tren oka

Naša nam je sugovornica kroz razgovor navela i nekoliko jela koje rado priprema s piletinom, a najviše nam se svidjelo što su vrlo brzo gotovi, mogu se kombinirati i za ručak i za večeru te ukusni!

Glavni saveznik u pripremi jela bila nam je piletina iz asortimana Međimursko pile. Riječ je o izuzetno kvalitetnim proizvodima Perutnine Ptuj – PIPO Čakovec, prvog hrvatskog proizvođača koji je certificirao uzgoj pilića bez antibiotika certifikatom “Antibiotic free”.

Ovaj certifikat jamči da pilići nikada nisu primili bilo koju vrstu antibiotika u bilo kojoj fazi životnog ciklusa. Osim toga, brend je dobio oznaku “Dokazana kvaliteta – Hrvatska” s kojom garantira najviše standarde kvalitete i potvrđuje predanost visokim standardima proizvodnje.

Tortilja s piletinom

Sastojci

  • 4 tortilje
  • 2 komada pilećih prsa
  • 2 rajčice
  • 1 svježi krastavac
  • 1 manja glavica zelene salate
  • mrkva
  • začini po želji

Priprema

Nakon što ste na tavi uz malo maslinovog ulja ispekli pileća prsa koja ste prethodno začinili po želji, narežite ih na trakice.

S punjenjem tortilje se možete igrati, a nama se uz piletinu savršeno slažu rajčice, svježi krastavac i mrkva narezane na trakice uz zelenu salatu.

Nakon što zamotate tortilju, možete ju prebaciti na tavi ili pak zagrijati u mikrovalnoj pećnici ili pećnici na papiru za pečenje.

Ovako pripremljenu tortilju možete pojesti odmah ili ju preliti grčkim jogurtom.

Piletina pohana u pećnici

Sastojci

  • pileća prsa
  • jaja
  • brašno
  • mrvice

Priprema

Izrežite pileća prsa na filete željene debljine. U jednoj posudi umutite jaja, u drugu stavite brašno, a u treću mrvice.

Piletinu prvu uvaljajte u brašno, zatim u jaja, a nakon toga u mrvice. Složite ju na papir za pečenje i pustite da se peče u pećnici na 220 stupnjeva desetak minuta sa svake strane.

Salata od piletine

Sastojci

  • pileća prsa
  • zelena salata
  • rajčica
  • svježi krastavac
  • po želji dodajte avokado
  • maslinovo ulje

Priprema

Ispecite pileća prsa na tavi s malo maslinovog ulja. Narežite ih na trakice ili kockice.

U velikoj zdjeli pomiješajte zelenu salatu, rajčicu, svježi krastavac, a po želji dodajte avokado ili mrkvicu narezanu na trakice. Dodajte piletinu i začinite po želji.

_

Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Perutnina Ptuj.

Posebno zahvaljujemo Momaxu na ustupljenom prostoru za snimanje.

Objava Belma Džomba nam je pomogla osmisliti zdrave i ukusne obroke za čitavu obitelj pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Gastro (76)Life (536)