Riječke znamenitosti u zelenom na Međunarodni dan gastrohize

novilist - prije 5 sati - link

U utorak, 30. srpnja, Rijeka će se osvjetljavanjem gradskih znamenitosti zelenim svjetlom i ove godine priključiti međunarodnoj inicijativi i obilježiti Međunarodni dan gastroshize – Gastroschisis Awareness Day.

– Na Međunarodni dan gastroshize, koji se obilježava 30. srpnja, Grad Rijeka i Lučka uprava Rijeka zelenim će svjetlom osvijetliti fontane na Jadranskom trgu i dizalice na riječkom lukobranu s ciljem podizanja svijesti javnosti o ovoj bolesti te u znak potpore međunarodnoj neprofitnoj organizaciji The Global Gastroschisis Foundation, svim njenim članovima i volonterima, kažu u Gradu Rijeci.

Povodom ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana gastroshize hrvatsko predstavništvo organizacije The Global Gastroschisis Foundation izdalo je priopćenje u kojem navodi kako se Gastroschisis Awareness Day obilježava diljem svijeta kako bi se stanovništvu skrenula pozornost na postojanje kompliciranog stanja pod nazivom gastroshiza, ali i postojanje organizacije koja je osnovana upravo zbog takvih beba i njihovih roditelja.

“Iako The Global Gastroschisis Foundation svoje volontere u Hrvatskoj ima od 2019. godine, većina obitelji pogođene tom dijagnozom je za to saznalo tek nakon što se Hrvatska uključila u obilježavanje Gastroschisis Awareness Day 2020. godine.

Već petu godinu za redom Hrvatska sudjeluje u akciji, osvjetljavanjem svojih kulturnih spomenika službenom bojom gastroshize, zelenom, u tridesetak gradova.

Po uzoru na Hrvatsku, 2022. godine su se na isti način sudjelovanja priključile i Srbija, Crna Gora te Slovenija. Digitalni katalog koji uključuje informacije i fotografije vezane uz osvijetljene objekte u Hrvatskoj i susjedstvu, može se naći ovdje“, navodi se u priopćenju.

Gastroshiza je stanje defekta trbušne stijenke kroz koji prolabira sadržaj iz abdomena koji gotovo uvijek uključuje crijeva, a ponekad i druge organe.

Dijagnosticirati se može ultrazvukom u trudnoći, a nakon poroda je potrebna barem jedna operacija. Trajanje bolničkog liječenja, tijek oporavka i konačne posljedice individualne su kod svakog djeteta.

Javlja se prosječno kod 1-5: 10 000 beba, a uzrok je do dan danas nepoznat.

Budućim roditeljima se svakako savjetuje umrežiti se s obiteljima koje su sve to već prošle, saznati imena njihovih liječnika i bolnicu u kojoj su se djeca liječila, nakon koliko dana su operirana te nakon koliko vremena su otpušteni kući.

Nakon odabira bolnice, sve daljnje odluke dogovaraju se isključivo s liječnicima koji će se baviti djetetom.

Objava Riječke znamenitosti u zelenom na Međunarodni dan gastrohize pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

rijeka (1236)Rijeka & Regija (1226)