VIJEĆNICI O POVEĆANJU PLAĆE GRADONAČELNIKA ‘Ako ima za velike, dajmo i za potrebite’

dulist - prije 7 sati - link

Gradsko vijeće raspravlja o plaći i drugim pravima gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika. Riječ je o usklađivanju koeficijenata s nedavnom odlukom Vlade RH. Kako je objasnio gradonačelnik Mato Franković njegova će plaća biti 3500 eura neto u odnosu na 2642 eura kolika mu je sada. Posebno je naglasio kako koeficijent za plaću gradonačelnika u Gradu Dubrovniku nije išao do svog maksimuma.
-Ovo je dobro jer ćemo moći odmah raditi i na korekcijama plaća službenika i namještenika u Gradskoj upravi – rekao je.
Tijekom rasprave vijećnik Srđ je Grad Đuro Capor istaknuo je kako ne vidi razlog da se ova točka dnevnog reda stavila pet minuta prije sjednice.
– Zašto nije po redovnoj proceduri poslana vijećnicima na vrijeme. Nemamo uopće materijal a raspravljamo o tome. Nije trebalo pribjegavati ovakvim metodama da se sakrije od javnosti koliku ćete plaću imati – rekao je Capor.
-Ne osjećam se dobro da nas stavljate u poziciju da glasamo za povećanje plaće osobi koju treba nagraditi jer ne razliku tko su ustaše, četnici i partizani – rekao je.
Gradonačelnik je rekao kako dobro zna tko je tko i da se neće uhvatiti u mrežu vijećnika.
-Vlada je prije par dana donijela odluku i tek kada je odluka stupila na snagu, tada smo je mogli primijeniti i zbog toga je to dostavljeno danas. Danas je prvi radni dan kad se može o tome raspravljati – objasnio je gradonačelnik.
Vijećnik Maro Kristić (nezavisni) rekao je kako nema ništa protiv ovakve odluke iako bi se dalo razmatrati tko bi trebao biti obuhvaćen povećanjem plaća. Nekim saborskim zastupnicima bi, rekao je, plaćao da ne dolaze u Sabor, a ne im povećavao plaću.
Rekao je kako je dobro da se ovom odlukom otvara prostor za povećanje plaća zaposlenika Gradske uprave i ustanova, ali je napomenuo kako ne bi volio da povećanje njihovih plaća bude 30 eura, dok se gradonačelniku ona povećava za 900 eura.
-Došli smo u situaciju da se s kvalitetnim kuharom mora pregovarati kao s Livajom – osvrnuo se na plaće u privatnom sektoru vijećnik DDS-a Pero Vićan. Smatra kako bi gradonačelnik trebao imati plaću od 10 tisuća eura.
-Ako ćemo o ovome gubiti vrijeme, kako bi rekle stare babe: ni more slano, ni kopno ravno – zaključio je.
SDP-ova vijećnica Anita Bonačić Obradović smatra kako u odluci ništa ne bi bilo sporno da plaće i mirovine nisu onakve kakve jesu. Voljela bih da se plaća rad, a ne pozicija – smatra.
Vijećnik Andro Vlahušić rekao je kako će podržati odluku pa i onu da se povećaju plaće pročelnika pod jednim uvjetom, a to su zračni most i cestarine.
-To smo ukinuli jer nije bilo novaca, ali sad ih ima. Nije mijenjan iznos niti za subvencije za podstanare – rekao je kako nije korektno ovakvu odluku donositi, a ne vratiti subvencije. Napomenuo je kako je njegova plaća na početku gradonačelničkog mandata iznosila 3200 eura, a na kraju mandata 2016. 2 tisuće eura.
-Kad već usklađujemo plaću gradonačelnika s odgovornosti koju ima, ako ima za velike, dajmo i za potrebite, a to su podstanari i oni koji idu u Zagreb na liječenje – zaključio je.
Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako on obnaša i dužnost saborskog zastupnika te ima pravo izabrati jednu od dvije plaće. Ona u Saboru iznosila bi mu 4100 eura. Ima pravo uzeti i plaću gradonačelnika te razliku do plaće saborskog zastupnika. No, dodao je, nije iskoristio nijednu od te dvije mogućnosti.
-Potrebno je mijenjati modele podstanarstva i uvesti novi model subvencije zračnog mosta. da to ne bude subvencija šopinga u Zagrebu, nego da to bude pravičan model – smatra.
Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica rekao je gradonačelniku kako se ne mora pravdati za svoju plaću.
-Trebali biste rasteretiti gradski proračun na način da uzmete državnu plaću jer Dubrovčani jako dobro pune državni proračun. Mi danas ne glasamo o Matu Frankoviću, pričamo o gradonačelniku Grada Dubrovnika. Ako ste pročelnik odjela u javnom sektoru, govorimo o plaćam od 3500 eura te stavimo to u komparaciju s gradonačelnikom. Sramota bi bila da gradonačelnik Dubrovnika ima plaću kao neko drugo zanimanje. Postoji nešto što se zove dignitet funkcije – smatra Potrebica.
Kristić je istaknuo kako se ovakvom odlukom otvara prostor za povećanje plaća svim službenicima, ali čitajući odluku vidim da se njom uređuje pitanje plaća samih dužnosnika. Zatražio je stoga objašnjenje.
-Da ja postupim onako kako je predložio predsjednik Gradskog vijeća i uzmem saborsku plaću, s tim nismo riješili ključni problem, a to je onemogućavanje rasta plaća službenicima i namještenicima. Ova odluka limitira bilo kakav rast plaće, jer smo htjeli napraviti korekcije, ali smo došli do situacije da pročelnička plaća prerasta plaću gradonačelnika – iznio je Franković.
Rasprava je skrenula na saborske mirovine, posebno na onu Vlahušićevu. On je pak rekao kako su mu zabranili raditi u Bolnici, koja je od 2017. godine platila 4,5 milijuna kuna za onkologe jer njemu ne daju raditi besplatno.
Vijećnica HSU Olga Muratti rekla kako većina umirovljenika živi danas od niti 500 eura.
-Očekujem da će i zastupnici i gradonačelnik potaknuti pitanje rasta mirovina i reguliranja mirovina adekvatno povišici njihovih plaća – istaknula je Muratti.
Povećanje plaće gradonačelniku, zbog usklađenja s odlukom Vlade, usvojeno je većinom glasova.

pročitaj cijeli članak

Politika (453)