Županije dobile zeleno svjetlo za otvaranje ljekarni na otocima

novilist - prije 5 sati - link

Otoci i nerazvijena područja dobit će uskoro mogućnost otvaranja dodatnih ljekarni na svom području neovisno o tome ispunjavaju li uvjete predviđene postojećim pravilima o osnivanju ljekarni. Prema dopunama Pravilnika o uvjetima za određivanje područja na kojem će se osnivati ljekarne, županije te gradovi i općine na otoku ili na potpomognutom području moći će osnovati najviše dvije podružnice ljekarničke ustanove za koje ne moraju imati ispunjene uvjete minimalnog broja osiguranika ili minimalne udaljenosti među ljekarnama. Uvjet je jedino da na tom području nije osigurano pružanje ljekarničke djelatnosti.

Ova novost dodatno će poboljšati dostupnost ljekarničke usluge duž jadranske obale, iako je – kako ističu u Hrvatskoj ljekarničkoj komori – Hrvatska već ionako među prve tri države u Europi po pokrivenosti ljekarnama.

Važeći Pravilnik o uvjetima za određivanje područja na kojem će se osnivati ljekarne sadrži ograničenja osnivanja ljekarni s obzirom na broj osiguranih osoba i zračne udaljenosti između ljekarni. Tako se u gradovima s više od 3.000 osiguranih osoba, svaka sljedeća ljekarna ili podružnica ljekarničke ustanove može osnovati na svakih daljnjih 5.000 osiguranih osoba, polazeći od 8.000 osiguranih osoba. Propisana je i najmanja dopuštena udaljenost između ljekarni, pa se nova ljekarna u gradovima i općinama do 100 tisuća osiguranih osoba može otvoriti u razmaku od najmanje 500 metara od postojeće. Ovakva su pravila ustanovljena da bi se spriječila prevelika liberalizacija, odnosno prekomjerno otvaranje privatnih ljekarni što bi ugrozilo postojeću ljekarničku mrežu. Ovakav je pravilnik, kažu u ljekarničkoj komori, omogućio najvišu razinu dostupnosti ljekarničkih usluga.

– Kako je Hrvatska ljekarnička komora članica organizacije The Pharmaceutical Group of the European Union (PGEU), poznati su joj podaci o dostupnosti ljekarni i u državama članicama EU-a. Sukladno tim podacima, Hrvatska je među prve tri države u EU-u po broju ljekarni s obzirom na broj stanovnika. Primjera radi, Slovenija ima dvostruko manje ljekarni s obzirom na broj stanovnika nego Hrvatska, komentira predsjednica HLJK-a Ana Soldo.

Predložena dopuna Pravilnika o osnivanju ljekarni omogućit će jedinicama područne regionalne samouprave da na svom području, ako se radi o otocima ili potpomognutom području na kojima nije postojala ljekarna, organiziraju najviše dvije ljekarne. Navedeni prijedlog ne ograničava ostale potencijalne osnivače da organiziraju ljekarnu na takvom području ako u tome vide interes.

Problem s dostupnošću ljekarni na otocima i u ruralnim područjima trebale su riješiti mobilne ljekarne, no one ove godine neće profunkcionirati, pa je ovakva izmjena pravilnika način da se popune rupe u ljekarničkoj mreži koje ugrožavaju dostupnost ljekarničke skrbi. Mobilne ljekarne, koje su najavljene kao model popunjavanja ljekarničke mreže upravo za stanovnike otoka te izoliranih i nedostupnih ruralnih područja, kojima bi se na taj način omogućila zdravstvena skrb, još uvijek nije spreman, kažu u HLJK. Mobilne su ljekarne predviđene u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, a trebale bi početi obilaziti spomenute dijelove Hrvatske gdje nema dostupnih ljekarni do kraja 2025. godine.

Objava Županije dobile zeleno svjetlo za otvaranje ljekarni na otocima pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3396)