Pijanist Paolo Zanarella i Silvia Zotto nastupili u Vodnjanu: Evergreeni i ples na svili na stotinjak metara visine

novilist - prije 4 sata - link

Poznati talijanski pijanist Paolo Zanarella proteklog je vikenda u Vodnjanu, zajedno s plesačicom na svili i akrobatkinjom Silvio Zotto, izveo jedan od unikatnijih performansa ove godine.

Zanarella, jedini regionalni zračni pijanist, »podigao se u nebesa« da bi zasvirao za okupljene Vodnjance i njihove goste – njegov je klavir posebno opremljen da bi mogao biti nošen i dizan kranom koji je tako Zanarellu odveo otprilike do visine zabata crkve sv. Blaža u Vodnjanu.

Paolo Zanarella ide u nebo

Silvia Zotto kreće u akciju

Pred rozetom sv. Blaža

Živi za glazbu

No, klavir i pijanist nisu samo visjeli, već su zanošeni na nekoliko pozicija između sv. Blaža i zvonika, inače, najvišeg u Istri. Zanarella je naširoko poznat, pa je, viseći i njišući s krana, svirao u Veneciji i velikim gradovima Italije, a ovo mu je već treći nastup u Vodnjanu. Svira, naravno, i »normalno«, na zemlji, kada izvodi terapeutsku, meditativnu glazbu, većinom svoje vlastite improvizacije, ali često nastupa i s akrobatima, pogotovo plesačicama na svili.

– Imali ste čast, večeras, da imate dva ova potonja nastupa, našalio se maestro Zanarella te objasnio kako je ovaj tip njegovog nastupa ipak više spektakla radi, no same kvalitete glazbe, i odao nam da je nužno, da bi se čula svirka na otvorenom, stotinjak metara u zraku, koristiti razglas, koji inače u normalnom koncertu nije nužan.

U Vodnjanu je izveo evergreene u svojem aranžmanu uz koju zanimljivu improvizaciju, pa se tako moglo čuti pjesme poput »Falling in love«, »Hotel California«, »Volare«, »My Way«, »Gloria«, ili »Heroes«, te pokupio ovacije i nadasve zaslužen pljesak. Pridružila mu se kasnije i Silvia Zotto koja je, nošena na svili ispod klavira, plesala te tako dodatno zapanjila publiku. Zračna akrobatkinja, koja je počela s ovom vrstom umjetnosti sama, pa je potom išla na studije u Torino i u Francusku, voli nastupati sa Zanarellom.

– S Paolom je to posebno jer on živi glazbu, i uvijek improvizira izvedbe na koje se mogu lako prilagoditi – daje te »darove« improvizacije, a ja se trudim oživjeti ih plesom, kaže Silvia Zotto.

Koncert na župnom trgu

Đir istarskih zvonika

Paolo Zanarella kaže da je veoma zadovoljan načinom na koji se ovdje prima njegova glazba te našim ljudima, i nada se da će se vratiti još mnogo puta, a otkriva i kako je, u suradnji s Germanom Fioranteom, voditeljem galerije El magazein u Vodnjanu, u pripremi čitav jedan itinerar svirki.

– Želimo napraviti čitav »Giro della Croazia« te da nastupim ispred svih zvonika Istre, i Hrvatske, prenosi Zanarella, odavajući i da bi rado svirao s dizalica Uljanika u Puli te tako najvećem istarskom gradu darovao nezaboravnu večer.

Germano Fiorante nada se da će uspjeti dobiti sredstva za ovaj projekt te da će Zanarella uistinu uspjeti, prije svega, svirati ispred svih stotinjak istarskih zvonika. Fioranteu je drago da su već i ovo uspjeli, te je zahvalio tom prilikom Gradu, s obzirom na to da je u sklopu Vodnjanskog ljeta Grad suorganizator događaja, uz El magazein, ali i tvrtci Trgometal, koja je, kaže, velikodušno izišla u susret umanjivši iznos za najam krana.

Paolo Zanarella

Objava Pijanist Paolo Zanarella i Silvia Zotto nastupili u Vodnjanu: Evergreeni i ples na svili na stotinjak metara visine pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Glazba (554)koncert (133)Mozaik (700)vodnjan (4)