Fešta na Susku: Dan iseljenika opet okupio veliki broj Suščana

novilist - prije 11 sati - link

 

SUSAK  Poznato je da na Dan iseljenika na otoku Susku boravi najviše ljudi, pa je tako bilo i ovoga ljeta, na 39. okupljanju stanovnika otoka, kojih je nešto više od stotinu, te iseljenika s otoka i njihovih potomaka, čija je koncentracija najveća u američkoj saveznoj državi New Jersey, ali i onih koji su za ovu priliku doplovili s Lošinja, pa i iz drugih mjesta.

Bogata ugostiteljska ponuda / Snimio Bojan PURIĆ

Program proslave Dana iseljenika počeo je misom u župnoj crkvi sv. Nikole u Gornjem Selu, a nastavljen je predstavljanjem kovanica s motivima Suska – karakterističnom ženskom narodnom nošnjom, prikazom rta Darto i vinove loze (vinogradarstvo je nekad bilo jedna od ključnih gospodarskih djelatnosti stanovnika Suska, no od toga je u novije vrijeme ostalo jako malo, iako se povremeno javljaju znakovi mogućeg oživljavanja).

Ove kovanice, zanimljive prvenstveno kolekcionarima, bile su u ponudi ovom prilikom na Susku, a ostali zainteresirani upućeni su na internetsku trgovinu Hrvatske kovnice novca.

Zabava uz nastup istarske skupine »Tu i tamo« / Snimio Bojan PURIĆ

Održan u cijelosti u Donjem Selu, poslijepodnevni se program sastojao od zabavnih igara; svoju su spretnost djeca i odrasli pokazali u utrci s jajetom u žlici, potezanju konopa i vožnji kariola, koje su postale jedan od »zaštitnih znakova« otoka na kojemu su rijetka druga prijevozna sredstva.

Bilo je i onih koji su osvježenje potražili u moru / Snimio Bojan PURIĆ

Nakon dodjele priznanja najs(p)retnijima, blizu školske zgrade počela je priprema fešte, uz ponudu jela i pića u režiji mještana te nastup folklora – unatoč velikoj vrućini, djevojke i mladići odjenuli su slojevite narodne nošnje i pred raspoloženom publikom otplesali tradicionalne susačke plesove. Fešta je nastavljena uz nastup istarske skupine »Tu i tamo«, koja je izvodila popularne pjesme s domaće estrade.

Zastave svjedoče o hrvatsko-američkom prijateljstvu / Snimio Bojan PURIĆ

Kovanice s motivima otoka Suska / Snimio B. PURIĆ

 

Objava Fešta na Susku: Dan iseljenika opet okupio veliki broj Suščana pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Otoci (246)sušak (4)