Problem migranata: Tražitelj azila godinama terorizira gradić u Njemačkoj

narod - prije 7 sati - link

azilaazila

U Njemačkoj broj zločina koje su počinili strani državljani u stalnom je porastu. Udio stranog kriminala koji je 2023. dosegao rekordnu razinu. Kao primjer ovog trenda služi mali grad Apolda u istočnoj njemačkoj državi Thüringen koji prikazuje jedan od najekstremnijih slučajeva u cijeloj zemlji. Ondje marokanski tražitelj azila terorizira mali grad već gotovo 10 godina, a lokalne su vlasti naizgled nemoćne zaustaviti kaos.

Zahtjev za azil 42-godišnjeg marokanskog migranta odbijen je mnogo puta. Unatoč tome što je gotovo neprekidno činio zločine, pokušaji da ga se deportira bili su neuspješni, jer ga marokanska vlada odbija primiti natrag unatoč tome što su njemačke vlasti potvrdile njegov identitet. Rođen u Casablanci 1982., muškarac je Interpolu poznat po raznim zločinima, no marokanske vlasti niječu da je njihov državljanin, piše Remix.

>Zašto Njemačka ne može deportirati ilegalne migrante? Stvar kompliciranija nego što izgleda…

Muškarčev zahtjev za azil već je odbijen 2014. otkad je u Njemačku ušao preko Italije. U to je vrijeme trebao biti vraćen u Italiju prema Dublinskim pravilima, prema kojima migranti trebaju ostati u prvoj zemlji koju registriraju. Međutim, za milijune migranata ta su pravila u potpunosti zanemarena. U travnju 2015. vlasti su ga konačno uspjele vratiti u Italiju, no samo četiri dana kasnije vratio se u Njemačku unatoč petogodišnjoj zabrani boravka i zabrani ulaska.

Optužen za 46 kaznenih djela

Po povratku je više puta uhićen zbog opiranja policiji, napada, oštećenja imovine i prijetnji. Protiv njega je policija pokrenula 46 slučajeva, a 2016. regionalni sud u Erfurtu osudio ga je na 23 mjeseca zatvora.

>Švedska političarka okrenula ploču: Masovno useljavanje iz temelja mijenja zemlju

Dok je bio u zatvoru, podnio je neuspješni zahtjev za azil, a 2017. vlasti su izdale nalog da se od njega mora “prisilno zahtijevati da napusti zemlju”. Međutim, nakon izlaska iz zatvora u srpnju 2017., napao je još jednog policajca u svom novododijeljenom centru za azil te je uhićen zbog kaznenog djela posjedovanja droge.

Optužen za još 50 kaznenih djela

Otad postaje mnogo gore. U travnju 2019. ponovno je zatvoren nakon što je počinio 50 dodatnih kaznenih djela, uključujući fizički napad, krađu, neovlašteni upad, višestruke lažne zahtjeve za beneficije, opiranje uhićenju i oštećenje imovine. U ovom trenutku imao je blizu 100 kaznenih djela od dolaska u Njemačku, ali to bi bio daleko od kraja njegovog kriminalnog dosjea.

>U Njemačkoj 11-godišnji Marokanac na čelu provalničke bande, iza sebe ima više od 70 provala

U ovom su trenutku čak i drugi migranti postajali sve umorniji od Marokanca, a štićenici njegovog vlastitog azila pokrenuli su peticiju za njegovo izbacivanje koju je potpisalo više od 146 štićenika i zaposlenika u studenom 2019.

Nakon što je muškarac izašao iz zatvora, odmah je u jesen 2022. počeo činiti nova kaznena djela, a uhićen je u srpnju 2023. zbog tjelesnih ozljeda, zbog čega je ponovno bio u zatvoru do svibnja ove godine. Po povratku iz zatvora u svoj azilantski smještaj prijetio je štićenicima, vrijeđao policajce, a sutradan je od županijskog ureda na “izrazito agresivan” način tražio gotovinu te potom pljunuo službenike.

>‘Trebaju otići iz države’: Njemački političar pod istragom zbog ove objave na X-u

Nema pomoći s vrha

Lokalne vlasti postale su toliko očajne da su apelirale na državnog premijera Bodu Ramelowa za pomoć, a okružna upraviteljica Christiane Schmidt-Rose (CDU) tirinškog okruga Weimarer Land i gradonačelnik Apolde Olaf Müller (CDU) napisali su pismo Ramelowu, gdje su detaljno opisali ekstremnu prirodu zločina tražitelja azila.

“Ovi nedavni incidenti još su jednom jasno pokazali da se dotični počinitelj ne može kontrolirati”, stoji u pismu. U pismu se navodi da je nedavno, nakon izlaska iz zatvora, pokrenuo četiri policijske akcije u roku od 24 sata, a policajci su ga morali uhititi uz primjenu sile nakon četvrte akcije.

Naime, dužnosnici koji su napisali pismo ne traže da se muškarac deportira, što u Njemačkoj nije moguće zbog raznih zakona, uključujući i to što Maroko odbija primiti čovjeka natrag. Umjesto toga, žele rješavanje problema prenijeti na nekog drugog. Od državnog premijera traže konkretnu akciju te da počinitelja smjeste u drugu četvrt ili grad.

Objava Problem migranata: Tražitelj azila godinama terorizira gradić u Njemačkoj pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

eu (238)Izdvojen članak (116)migranti (63)Njemačka (313)