U Brod Moravicama održano nadmetanje dobrovoljnih vatrogasnih društava

novilist - prije 9 sati - link

BROD MORAVICE – Cijeli tjedan DVD-u Brod Moravice prošao je u pripremama kako bi 9. po redu Kup Brod Moravica bio savršen. Naime, radi se o vatrogasnom natjecanju sa zaprežnom špricom te povlačenju konopa vatrogasnih ekipa u muškoj i ženskoj konkurenciji i to na lokaciji kraj Lovačke kuće Lazica u Općini Brod Moravice. Jedinstveno je to vatrogasno natjecanje koje se provodi, barem zasad, jedino na području Gorskog kotara u Općini Brod Moravice.

Zahtjevne pripreme

– Moram priznati da je poprilično zahtjevno organizirati ovakvu vrstu natjecanja, pogotovo jer nas je sve manje u DVD-u, no kad se hoće, kad ima volje, ipak se sve postigne! Uključili su se svi koji su mogli i na tome im hvala pogotovo što je ove godine na samo natjecanje bio prijavljen veliki broj ekipa. Štoviše, ovo je rekordna godina te smo imali DVD ekipe iz četiri županije, a po prvi put i jednu ekipu koju su činili vatrogasci iz Javne vatrogasne postaje Karlovac što je rezultiralo s 18 prijavljenih ekipa. Na ideju o organiziranju ovakve vrste natjecanja došli smo zahvaljujući DVD-u Velika Jelsa koji su to spomenuli na vatrogasnom kampu u Fažani gdje su bili i članovi DVD-a Sveta Marija koji su sa starim zaprežnim špricama organizirali ovakvu vrstu natjecanja. Igrom slučaja mi smo svoju staru zaprežnu špricu restaurirali kod njih u Karlovcu i to nas je dovelo do toga da već deveti put organiziramo ovakvo natjecanje kojem je prvi cilj dobra zabava i druženje uz vatrogasne elemente. Naša zaprežna šprica ima više od sto godina, a kad bude došlo vrijeme obnove našeg vatrogasnog doma, napraviti ćemo za nju poseban izložbeni prostor. Ovim putem se zahvaljujem Općini Brod Moravice na svoj pomoći kao i Vatrogasnoj zajednici PGŽ-a te svim donatorima, sponzorima i članovima našeg DVD-a, ali i prijateljima i posjetiteljima na svoj pomoći, istaknuo je predsjednik DVD-a Brod Moravice Marin Mlinac.

Marin Mlinac također je naglasio da su prije na ovoj lokaciji stalno bile vrtne zabave, ali su zamrle pa su na jedan način to htjeli i vratiti stoga su spojili tradiciju, vatrogasce i zabavu. To su na kraju i uspjeli, a svake godine se potrude da nakon proglašenja svira netko od lokalnih grupa i bendova, stoga je ove godine bio red na grupi Trio Gorani da rasplešu sve nazočne.

Po starinski

Kako je natjecanje nastalo kod njih, ali i u Brod Moravicama, dodatno je pojasnio i Stjepan Perinčić, predsjednik DVD-a Velika Jelsa.

– Ovo je način da vatrogasne ekipe vrate stari način gašenja vatre. Sama ideja ovog natjecanja nastala je u Fažani dok su članovi DVD-a Velika Jelsa boravili u vatrogasnom kampu te smo tad upoznali DVD Sveta Marija iz Međimurske županije. Kod njih je to već skoro 30 godina tradicionalno natjecanje, a onda su oni nas pozvali tamo da mi vidimo kako to izgleda. Tako je krenula i naša priča jer gotovo svako vatrogasno društvo ima starinsku špricu, samo je nisu koristili na taj način. A priča se nastavila kad su kolege u Karlovcu restaurirale zaprežnu špricu DVD-a Brod Moravice koji su čuvši za to, odlučili i sami raditi ovo natjecanje. Mi smo se čak i pobratimili i jedva čekamo ovo natjecanje i druženje, istaknuo je Perinčić.

Samo natjecanje službeno je krenulo postrojavanjem svih vatrogasnih ekipa te prigodnim pozdravom Slavka Gauša, predsjednika Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije koji je naglasio da mu je čast biti dio ove priče od početka te je pojasnio koliko je ovo vatrogasno natjecanje važno u vatrogasnoj zajednici. Načelnik Općine Brod Moravice Mario Šutej nije krio koliko je ponosan što je ovaj događaj samo na području Brod Moravica te što ga organiziraju članovi brodmoravičkog DVD-a koji su prisutni na svim događanjima zajednice te je njihova suradnja odlična.

Istaknuo je da će Općina Brod Moravice uvijek biti podrška i potpora vatrogascima koliko god će to moći jer je nesebična svaka akcija spašavanja koju oni poduzimaju, ali su i ovakva događanja bitna jer okupljaju staro i mlado.

Rezultati

U muškoj kategoriji natjecale su se ekipe s područja Gorskog kotara – DVD Brod Moravice, DVD Skrad (2 ekipe), DVD Željezničar Moravice, DVD Kupjak, DVD Delnice, DVD Jablan te DVD Stara Sušica. Također je bila i ekipa Javna vatrogasna postrojba Karlovac te ekipe iz DVD-a Velika Jelsa, Netretić, Stative Gornje, Cetingrad iz Karlovačke županije, DVD Sveta Marija iz Međimurske županije te DVD Oroslavje iz Krapinsko-zagorske županije.

U ženskoj kategoriji natjecale su se članice DVD-a Stara Sušica, Lokve i Skrad.

Prvo mjesto u kategoriji muških osvojio je DVD Stative Gornje, drugo mjesto DVD Skrad 1, a treće mjesto DVD Cetingrad. Prvo mjesto u ženskoj kategoriji pripalo je DVD-u Skrad, drugo DVD-u Lokve te treće DVD-u Stara Sušica.

U potezanju konopa kod muških slavili su iz DVD-a Skrad, drugo mjesto osvojio je DVD Netretić, a treće DVD Brod Moravice.

Kod žena u potezanju konopa prvo mjesto osvojio je DVD Lokve, a drugo DVD Skrad.


Objava U Brod Moravicama održano nadmetanje dobrovoljnih vatrogasnih društava pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

brod moravice (12)Gorski Kotar (184)vatrogasci (171)