Umro je Martin Phillipps, frontmen kultnog i vrlo utjecajnog indie-pop benda The Chills

novilist - prije 8 sati - link

Umro je Martin Phillipps, pjevač, gitarist i glavni autor kultnog indie pop benda The Chills, najznačajnijeg predstavnika tako zvanog Dunedine sounda.

The Chills nisu opće poznata pop pojava, imali su doduše komercijalnog uspjeha na njihovom Novom Zelandu i undergroung glazbenih krugova u ostatku svijeta, no njihova se veličina prije svega mjeri velikim utjecajem. U uglednom glazbenom časopisu Uncut okrenutom boljoj glazbenoj prošlosti napisali su da „su prije mp3 doba tri glavne osovine underground indie popa bili Olympia pored Seattlea, Glasgow u Škotskoj i Dunedin na Novom Zelandu. Dunedin sound čiji su The Chills bili najvažniji predstavnici osamdesetih godina prošlog stoljeća, kao inspiraciju i utjecaj na vlastiti izričaj isticali su bendovi na potezu od R.E.M. preko Mudhoney, Superchunk i Pavement do Barabare Manning i Cat Power.

Martin Phillipps imao je samo 61 godinu, i iako je bend u postu na društvenim stranicama objavio da je „umro neočekivano“, zna se da se dugo godina nosio s teškim zdravstvenim stanjem. Naime, u svojim dugim lošim razdobljima „zaradio“ je hepatitis C koji mu je polako razarao jetru. Još prije deset godina u intervjuima je govorio o svom stanju i nije skrivao da mu je bolest u četvrtj fazi ciroze, a „peta je rak“.

I dok su početkom 90-ih došli do stadija određene međunarodne popularnosti, posebno nakon komercijalno uspješnog „Submarine Bells“ albuma 1990. godine. No, kako je sam znao reći, u novom glazbenom svijetu Nirvane, hip-hopa, glazbene digitalizacije The Chills su brzo postali staromodna i suvišna stvar i polako padali u zaborav. Usporedno s tim procesom, odvijao se onaj osobni, proces psihičkog pada Martina Phillippsa, depresije, alkoholizma i ovisnosti o drogama u kojem se vjerojatno zaraza hepatitisom C i dogodila.

Objava Umro je Martin Phillipps, frontmen kultnog i vrlo utjecajnog indie-pop benda The Chills pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

RIF (99)smrt (84)