“Ovaj napad izveo je libanonski Hezbolah. Bila je to njihova raketa i lansirana s područja koje kontroliraju”, priopćila je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson, dodajući da Bijela kuća od tada kontinuirano razgovara s izraelskim i libanonskim dužnosnicima.

“Sjedinjene Američke Države također rade na diplomatskom rješenju duž Plave linije koje će prekinuti sve napade jednom zauvijek i omogućiti građanima s obje strane granice da se sigurno vrate svojim domovima”, dodala je.

Plava linija odnosi se na granicu između Libanona i Izraela.

Tisuće ljudi okupile su se u nedjelju u Majdal Shamsu na Golanskoj visoravni na sprovodu 12 djece i mladih poginulih u raketnom napadu koji je u subotu pogodio nogometno igralište, javio je Times of Israel.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je 10 od 12 žrtava bilo uzrasta od 10 do 16 godina. Nije objavilo koliko su godina imala preostale dvije žrtve.

Izrael je tijekom noći na nedjelju izveo zračne napade na ciljeve Hezbolaha u Libanonu kao odgovor na napad na Majdal Shams.

Hezbolah niječe odgovornost za taj napad, što je Izrael odbacio i najavio da će “snažno” odgovoriti.

Projektil je bio iranska raketa tipa Falaq s bojevom glavom teškom 53 kilograma, prema Izraelu. Takve rakete ima jedino Hezbolah, priopćilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova.

Ured francuskog predsjednika objavio je da je Emmanuel Macron telefonski razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyauom i rekao mu da je Pariz potpuno posvećen izbjegavanju “nove eskalacije u regiji”.

Po Elizejskoj palači, Macron je “također ponovio potrebu postizanja političkog rješenja za pitanje Plave linije, na temelju rezolucije 1701.”

Libanon je u nedjelju pozvao na međunarodnu istragu nakon tog napada u kojem je ranjeno i 30 mladih.