Hezbolah u visokoj pripravnosti, Izrael obećao brzu odmazdu. Libanon se boji regionalnog rata

novilist - prije 5 sati - link

Hezbolah je u nedjelju u stanju pripravnosti, rekla su Reutersu dva sigurnosna izvora, dok napetosti rastu nakon smrtonosnog napada na Golansku visoravan pod izraelskom okupacijom za koji je Izrael okrivio libanonsku oružanu skupinu.

Hezbolah je odbacio odgovornost za raketni napad koji je u subotu pogodio nogometno igralište na Golanskoj visoravni pod izraelskom okupacijom i usmrtio 12 osoba.

Izrael je obećao brzu odmazdu.

Sigurnosni izvori rekli su da je Hezbolah preventivno raščistio neka ključna mjesta na jugu Libanona i istočnoj dolini Bekaa u slučaju moguće odmazde Izraela.

Libanonska vlada zatražila je od Sjedinjenih Država da potaknu suzdržanost Izraela, rekao je libanonski ministar vanjskih poslova Abdallah Bou Habib Reutersu u nedjelju.

Bou Habib je rekao da je SAD zatražio od libanonske vlade da prenese poruku Hezbolahu da također pokaže suzdržanost.

Rekao je da bi veliki napad Izraela doveo do regionalnog rata.

Iran je u nedjelju upozorio Izrael protiv, kako je nazvao, bilo kakve nove avanture u Libanonu, u izjavi koju je objavio glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani.

Međutim, izraelski ministar obrane Yoav Gallant, posjećujući mjesto udara, rekao je: “Snažno ćemo udariti neprijatelja.”

Sjedinjene Države, koje predvode diplomatske napore usmjerene na deeskalaciju sukoba na libanonsko-izraelskoj granici, osudile su “užasan napad”, ali nisu izravno optužile Hezbolah.

U priopćenju Bijele kuće navodi se da je američka potpora sigurnosti Izraela neupitna i da će “nastaviti podržavati napore da se okončaju ti strašni napadi duž Plave linije, što mora biti glavni prioritet”.

Plava linija odnosi se na granicu Libanona i Izraela.

Visoki diplomat usredotočen na Libanon rekao je da su sada potrebni svi napori kako bi se izbjegao sveobuhvatni rat.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u nedjelju u Tokiju da ne želi vidjeti eskalaciju sukoba nakon što je Izrael optužio Hezbolah da je ubio 12 djece i tinejdžera u raketnom napadu.

Sukob je prisilio desetke tisuća ljudi u Libanonu i Izraelu da napuste svoje domove.

U izraelskim napadima ubijeno je oko 350 boraca Hezbolaha u Libanonu i više od 100 civila, uključujući liječnike, djecu i novinare.

Objava Hezbolah u visokoj pripravnosti, Izrael obećao brzu odmazdu. Libanon se boji regionalnog rata pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

hezbolah (14)izrael (263)libanon (11)Novosti (1304)rat u izraelu (38)Svijet (1738)