Kalifornijski šumski požar postao najveći u SAD-u, angažirane tisuće vatrogasaca

novilist - prije 5 sati - link

Tisuće vatrogasaca bori se sa šumskim požarom koji se brzo širi u sjevernoj Kaliforniji nakon što se više nego udvostručio u 24 sata i postao u subotu trenutno najveći u SAD-u.

U požaru je do subote navečer spaljeno više od 141.640 hektara površine, 144 km sjeverno od glavnoga grada Sacramenta, prema kalifornijskom Odjelu za šumarstvo i zaštitu od požara.

Očekuju se niže temperature i vlažniji zrak u regiji, što bi moglo pomoći naporima da se uspori širenje požara, koji je u subotu navečer 10 posto stavljen pod kontrolu.

Vatra je uništila 134 objekta, rekle su vlasti.

Nalozi za evakuaciju i upozorenja izdani su za više zajednica u nekoliko okruga, uključujući upozorenje za Paradise, grad koji je opustošen požarom u kampu 2018., najsmrtonosnijim u povijesti države.

Američki predsjednik Joe Biden obaviješten je o požaru i uputio je svoj tim da učini sve što je moguće kako bi podržao napore u borbi protiv njega, rekao je dužnosnik Bijele kuće.

Muškarac je uhićen u četvrtak zbog sumnje da je izazvao požar u parku gurajući zapaljeni automobil u kanjon u srijedu poslijepodne.

To je najveći među desecima aktivnih požara diljem zemlje koji su spalili više od 2 milijuna hektara, prema Nacionalnom međuagencijskom centru za požare.

U Oregonu je gorjelo nekoliko požara, uključujući požar Durkee, koji je spalio više od 100.000 hektara u istočnom dijelu države, rekle su vlasti.

Vatrogasac je poginuo u blizini Falls Firea u jugoistočnom Oregonu, objavila je u petak Američka šumarska služba.

Objava Kalifornijski šumski požar postao najveći u SAD-u, angažirane tisuće vatrogasaca pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Novosti (1306)sad (263)Svijet (1734)