Pupovac, Habulin i društvo i ove se godine okupili u Srbu na proslavi ‘dana ustanka’

narod - prije 7 sati - link

SrbuSrbu

U Srbu su se danas kao i ranijih godina okupili predstavnici Srpskog narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca kako bi obilježili “dan ustanka”.

Na skupu u Srbu bili su predsjednik i potpredsjednik SNV-a Milorad Pupovac i Boris Milošević kao i Anja Šimpraga te predsjednik Saveza antifašističkih boraca Franjo Habulin.

Zajedno su obilježili 83. godišnjicu događaja koji oni zovu “podizanjem ustanka naroda Like i Korduna” 27. srpnja 1941. godine.

Habulin kaže da je ustanak počeo događajem u Srbu i formiranjem sisačkog odreda

Habulin je u prigodnom govoru spomenuo kako je taj ustanak zapravo počeo na dva mjesta.

>27. srpnja 1941. Srb – činjenice o suradnji četnika, komunista-partizana i Talijana u ustanku

Ovdje u Srbu počela je ta borba u Hrvatskoj, ona koja je počela formiranjem sisačkog odreda, ona koja je ujedinila sve ljude predane slobodi i pravdi”, rekao je Habulin prema izvješćima iz Srba.

Događaj koji se danas slavio u Srbu zapravo je pobuna koju su organizirale ponajprije četničke snage u Srbu, Donjem Lapcu, Drvaru i Bosanskom Grahovu. U njoj su sudjelovali i komunisti s toga područja.

>Stigli Pupovac, Mesić…: Što se točno dogodilo u Srbu i zašto je sporan ‘antifašistički’ karakter ustanka?

Pobuna je rezultirala pokoljima Hrvata koji su trajali danima od Srba i Drvara do Grahova i Bosanskog Petrovca. Razmjeri zločina bili su takvi da je sve hrvatsko doslovno pobijeno i spaljeno u vrlo kratkom vremenu.

Pobuna u Srbu dovela je do nestanka Hrvata u istočnoj Lici i jugozapadnoj Bosni

Pritom su uništene teritorijalno vrlo velike župe Drvar, Bosansko Grahovo, Krnjeuša kod Bosanskog Petrovca i Borićevac u Lici. Okrutno su ubijena sva četvorica župnika.
Broj ubijenih Hrvata u tim župama do danas nije utvrđen. Mnogi i danas leže po jamama koje nisu pronađene već skoro 80 godina od ovih strašnih pokolja.

Uništenjem tih četiriju župa i provedenim genocidom praktički je nestao hrvatski narod na čitavom području istočnog dijela Like i jugozapadnog dijela Bosne.

Na skupu u Srbu bili su predstavnici vijeća srpske nacionalne manjine iz brojnih županija, predstavnici srbijanskog veleposlanstva u Zagrebu, općine Donji Lapac, udruge “Josip Broz Tito” i više udruga “antifašista”.

Objava Pupovac, Habulin i društvo i ove se godine okupili u Srbu na proslavi ‘dana ustanka’ pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3359)Izdvojen članak (100)Milorad Pupovac (117)