Novi sprej za nos mogao bi biti efikasan u borbi protiv Alzheimerove bolesti

novilist - prije 9 sati - link

Istraživači su razvili sprej za nos koji bi mogao predstavljati revolucionarnu terapiju protiv Alzheimerove bolesti i drugih potencijalnih neurodegenerativnih poremećaja, javlja Euronews.

Nova terapija trebala bi djelovati na štetno nakupljanje proteina u mozgu.

Sprej djeluje tako da cilja na nakupljanje tau proteina, koji u zdravom mozgu održavaju unutarnju potpornu strukturu stanice stabilnom i pomažu u transportu molekula i hranjivih tvari unutar živčanih stanica, održavajući ih na životu.

No kod neurodegenerativnih poremećaja, kemijske promjene u mozgu uzrokuju odvajanje tau proteina i njihovo povezivanje odnosno nakupljanje, te formiranje neurofibrilarnih čvorova.

Ovi čvorovi remete normalno funkcioniranje moždanih stanica što dovodi do njihove smrti i posljedično kognitivnog pada.

Tim istraživača iz Sjedinjenih Država i Italije koji stoji iza inovativnog spreja testirao ga je na starim miševima i primijetio poboljšanje kognitivne funkcije.

Njihova otkrića objavljena su u časopisu Science Translational Medicine.

“Ovaj pristup zasnovan na spreju za nos otvara nove mogućnosti neinvazivnog ubacivanja terapijskih antitijela izravno u mozak i budi nadu u izlječenje mnogih neurodegenerativnih bolesti”, rekao je dr. Rakez Kayed, glavni autor studije i profesor na Medicinskom ogranku Sveučilišta u Teksasu (UTMB).

Poboljšanje kognitivnih funkcija

Tim je razvio antitijelo nazvano TTCM2, koje je dizajnirano za identifikaciju i ciljanje toksičnih nakupina tau proteina.

Antitijelo je zatim optimizirano kako bi se olakšao njegov unos kroz nosnu šupljinu, zaobilazeći krvno-moždanu barijeru koja je glavna prepreka ciljanju čvorova.

“Naše istraživanje naglašava potencijal nosne tau-imunoterapije za učinkovito ciljanje unutarstaničnih nakupina tau proteina – primarnog pokretača neurodegeneracije i kognitivnog pada kod bolesti poput Alzheimerove bolesti i drugih sličnih bolesti”, rekao je Kayed.

“Ova metoda ne samo da olakšava unos terapijskih antitijela, već i povećava njihovu učinkovitost u uklanjanju nakupina tau proteina i poboljšanju kognitivnih funkcija”, dodao je.

New Alzheimer’s Nasal Spray Clears Toxic Tangles in Human Neurons And Mice https://t.co/vE24qjHKQt

 

Primjena proteina TRIM21

 

Ključni dio ovog pristupa je upotreba proteina TRIM21, koji se nalazi unutar stanica. TRIM21 djeluje kao receptor za antitijela pomažući u označavanju neželjenih materijala za uklanjanje.

Normalno, TRIM21 pomaže tijelu da se riješi virusa. Tijekom ovog istraživanja znanstvenici su koristili TRIM21 za uklanjanje štetnih nakupina tau proteina unutar moždanih stanica. Kada su nakupine tau proteina bile vezane s terapijskim antitijelima, TRIM21 ih je prepoznao i pomogao ukloniti.

Korištenjem proteina TRIM21, istraživači su uspjeli učinkovitije ciljati i eliminirati nakupine tau proteina što je dovelo do poboljšane kognitivne funkcije kod miševa korištenih u istraživanju.

“Ovaj napredak mogao bi značajno utjecati na strategije liječenja Alzheimerove bolesti i srodnih bolesti, nudeći novu nadu milijunima pacijenata koji pate od ovih iscrpljujućih oboljenja”, rekao je Sagar Gaikwad, jedan od autora studije.

Objava Novi sprej za nos mogao bi biti efikasan u borbi protiv Alzheimerove bolesti pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

demencija (5)Znanost (429)