Franciscu Cerundolu pripao umaški spektakl poslije tri sata igre

novilist - prije 6 sati - link

UMAG – Argentinac Francisco Cerundolo pobjednik je 24. izdanja Plava Laguna Croatia Opena. U sjajnom finalu 25-godišnji Francisco Cerundolo svladao je Talijana Lorenza Musettija, 17. igrač svijeta, s 2:6, 6.4, 7:6 (4) poslije tri sata igre i osvojio treći turnir u karijeri. Argentincu je umaški trijumf donio 250 ATP bodova i 88.125 eura zarade, dok je Talijanu, staroj teniskoj školi, koji igra jednoručni bekend, pripalo 165 bodova i 51.400 eura.

Već je prvi gem, u kojem je odigrano 14 poena, pokazao da će to biti spektakularan finale. Argentinac je držao servis, kao što je to učinio i u trećem gemu. No, Musetti je tada krenuo u nezadrživu seriju, dobio je pet gemova u nizu za prvi set. Cerundolo je peti gem krenuo s dvostrukom servis pogreškom, a Talijanu nije trebalo više. Bez izgubljenog poena došao je do prvog, a u sedmom gemu i do drugog »breaka«.

Treći set

Cerundolo se nije mislio samo tako predati. Poveo je s 3:0 na početku druge dionice, kada su pogreške Musettija postale malo češće. No, trenutak dekoncetracije nije dugo trajao, Talijan je uzvratio s tri gema zaredom. No, u desetom gemu previše je bilo drugih servisa, a forhend Cerundula je proradio. Musetti je to platio izgubljenim gemom i setom. Odluka je, na radost gledatelja na prepunim tribinama, prebačena na treći set…

Argentinac je u trećem gemu izvukao 0:30, kao i dvije »break« loptu, uspio zadržati srvis nakon 18 odigranih poena. Gem kasnije i Musetti izvukao 0:30 serijom sjajnih servisa. Sedmi gem donio je novu dramu, Argentinac je imao 40:0, a na kraju je morao spašavati četiri »break« lopte u još jednom mini maratonu, u kojem je još jednom pokazao što može s razornim forhendom. Ipak, Musettiju je sedma »break« lopta u trećem setu bila sretna. Nakon što je zbog zvižduka između servisa dao suparniku novi prvi servis… Cerundolo je napravio skupu pogrešku, koja je Talijanu donijela servis za meč. No, to nije bilo dovoljno, Cerundolo je produžio meč do »tie-breaka«, u kojem je Musetti vodio 3:1, a Argentinac uzvratio s pet poena u nizu. Na kraju je iskoristio treću meč-loptu.

Parne godine

Musetti nije uspio postati četvrti talijanski pobjednik Umaga. Njegov prethodnik Jannik Sinner, kojem je to uspjelo prije dvije godine, danas je prvi tenisač svijeta… Zanimljivo, i preostala dva Talijana slavili su u parnim godinama, Marco Cecchinato 2018. i Fabio Fognini dvije godine ranije. S druge strane, Cerundolo je treci Argentinski pobjednik, slavili su imenjaci Canas i Coria 2004. i 2005. godine. Cerundolo je za trijumf dobio prvog i drugog nositelja, nakon što je u polufinalu nadmašio Rusa Andreja Rubljova.

Musetti je u formi karijere. Nakon poraza u trećem kolu Roland Garrosa, na travi je igrao polufinale Stuttgarta, finale Queen’sa i polufinale Wimbledona, ali to sve nije uspio okruniti na zemlji Umaga. Usput, sada mora na parišku zemlju, već danas ima spektakularan dvoboj s Gaelom Monfilsom. Cerundola pak čeka dvoboj s Čileancem Marcelom Barriosom.

Objava Franciscu Cerundolu pripao umaški spektakl poslije tri sata igre pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

ATP Plava Laguna Croatia Open (5)Ostali sportovi (534)Sport (9615)