Što je ‘Zaklada Kultura nova’ koja dijeli izdašna sredstva civilnim i LGBT udrugama?

narod - prije 1 mjesec - link

zakladazaklada

Nevladine organizacije i udruge civilnog društva novac dobivaju uglavnom iz nekoliko istih izvora. Uz Ministarstvo kulture, Nacionalnu zakladu za razvoj civilnog društva, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, europske institucije i lokalnu vlast, nalazimo i državnu instituciju „Zaklada Kultura nova“. Donosimo kako je ta organizacija nastala, što o njoj kaže zakon, tko sjedi u Upravnom odboru, kako se dijeli javni novac, te koji su neki od kontroverznijih projekata koji su financirani našim novcem.

> Zaklada Kultura nova: Još jedan bankomat civilnog društva

Kako je nastala Zaklada Kultura nova?

“Zaklada Kultura nova rezultat je uspješne višegodišnje inicijative organizacija civilnog društva koje su zagovarale osnivanje posebne zaklade za civilni sektor u kulturi“. Upravo je ova rečenica istaknuta pod kategorijom „O nama“ na stranici Zaklade. Dakle, same organizacije civilnog društva pokrenule su inicijativu za financiranje vlastitih projekata. Potpora je stigla od Vlade i Ministarstva kulture. Riječ je o prvoj zakladi u sektoru kulture u Hrvatskoj koju je osnovala država. Ono što je posebno napomenuto jest to da Zaklada nije „konkurentski niti zamjenski izvor financiranja u kulturi onim postojećim“, već „komplementarna i nadopunjujuća mjera u sustavu financiranja kulture koja će doprinijeti stabilizaciji i razvoju organizacija civilnog društva na području suvremene kulture i umjetnosti“.

> Financiranje: Mediji u milosti Ministarstva kulture

Zaklada Kultura nova osnovana je posebnim zakonom

U srpnju 2011. godine, za vrijeme HDZ-ove vlade Jadranke Kosor, donesen je poseban zakon o Zakladi. Osnivač je Republika Hrvatska. Sjedište Zaklade je u Zagrebu, a njezin rad je javan. U članku 3. zakona stoji kako je svrha Zaklade „promicanje i razvoj civilnog društva u Republici Hrvatskoj na području suvremene kulture i umjetnosti“.

Tijela Zaklade su „Upravitelj“ i „Upravni odbor“. Odbor ima pet članova koje imenuje i razrješava Vlada RH na prijedlog ministra kulture. Mandat članova Upravnog odbora traje četiri godine. Upravitelj Zaklade objavljuje javni poziv na koji se mogu javiti predstavnici organizacija civilnog društva u kulturi te istaknute javne osobe stručne u tom području.

> Kako Tomašević dijeli javni novac: Udruga Restart u mjesec dana dobila više od 45 tisuća eura

Zaklada se financira od igara na sreću i nagradnih igara

Predsjednik i članovi Upravnog odbora svoju funkciju obnašaju bez naknade. Zakladu zastupa Upravitelj koji provodi odluke Upravnog odbora, vodi poslovanje i odgovoran je za zakonitost rada organizacije. Osnovnu imovinu Zaklade čini iznos od 100 000,00 kuna iz sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske. Glavni izvor financiranja dolazi od igara na sreću i nagradnih igara, donacija i ostalih prihoda sukladno zakonu.

> Postoji li išta a da to ne financiraju?

Tko je Upravitelj Zaklade i tko sjedi u Upravnom odboru?

Prije gotovo četiri godine na treći mandat kao upraviteljica Zaklade imenovana je Dea Vidović. Komparativnu književnost i indologiju diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je 2012. i doktorirala. U kulturi je prisutna više od dvadeset godina, radi kao menadžerica, istraživačica, urednica i novinarka. Predavala je kulturnu politiku na Akademiji dramske umjetnosti, a od 2016. predaje na Poslovnom veleučilištu u Zagrebu.

Dea Vidović, foto: Marko Lukunic/PIXSELL
> Nakon 8 godina na čelu zaklade Kultura nova, poznate po financiranju bizarnih projekata, na to mjesto ponovno imenovana Dea Vidović

U Upravnom odboru trenutno sjede: Ksenija Zec, ujedno i predsjednica Odbora, Branko Mihanović, Dorotea Milas, Joško Ševo i Orsat Franković. Zec je koreografkinja i autorica plesnih i dramskih predstava te suradnica za scenski pokret u dramskim predstavama u većini hrvatskih kazališnih institucija.

Mihanović je redovni profesor oboe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Milas dolazi iz Matice hrvatske. Predavačica je na Katedri za komunikacije Visoke poslovne škole Zagreb. Na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove diplomirala je studij filozofije i studij religijskih znanosti. Ševo je diplomirao hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Završio je i glumu na Akademiji dramske umjetnosti gdje radi kao redoviti profesor. Ujedno je i zamjenik predsjednice Odbora. I na kraju, Franković je grafički dizajner s diplomom Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta. Magistrirao je na londoskoj akademiji „Royal College of Art“.

> (VIDEO) Vidović Krišto poručila Obuljen Koržinek: Ne može se javnim novcem financirati projekte koji blate branitelje i državu, neka takvi autori izađu na tržište!

Kako Zaklada dijeli javni novac?

Udruge civilnog društva za svoje kulturne djelatnosti novac dobivaju temeljem Programa podrške Zaklade. Riječ je o krovnom nazivu za sve javne pozive putem kojih se dodjeljuju bespovratna sredstva udrugama i umjetničkim organizacijama na području suvremene kulture i umjetnosti.

„Dodjela bespovratnih sredstava Zaklade temelji se na načelima transparentnosti, nepristranosti, jednakog tretmana i nediskriminacije“, stoji na stranicama Zaklade. Javni pozivi raspisuju se u lipnju, a cijeli proces završava u prosincu. Prijave na Program podrške predaju se isključivo u elektroničkom obliku, putem Zakladine elektroničke baze prijavnica.

> LGBT udruge kao svete krave?! Kako je autorica kolumne Draga ne budi peder kažnjena od strane Vijeća časti HND-a

Neki od bizarnih projekata koji su ‘zaslužili’ naš novac

Mnoge organizacije koje primaju državni, gradski, lokalni i europski novac redoviti su primatelj sredstava iz Zaklade Kultura nova. Nerijetko se radi o lijevim parapolitičkim udrugama. Primjerice, feministički i ekstremno lijevi „Centar za ženske studije“ u 2023. dobio je sredstva za projekt „Suvremene feminističke kritičke intervencije u kuturnoumjetničkom polju“. Jedan od prvih odobrenih projekata bio je „Ženski antifašistički Zagreb“ iz 2013. godine.

> Tomaševićevi poticaji za kulturu: Koliko novca ide ljevičarskim udrugama?

„Queer“ i LGBT udruga Domino novac prima svake godine i to za nekoliko projekata. Naprimjer, 2021. uplaćena su sredstva za program „Etno-Queer, umjetničko-istraživački projekt antropologije seksualnosti“. Udruga svake godine dobiva novac za različita „Queer“ događanja u gradu Zagrebu. Prvi projekt koji je zaslužio javni novac 2012. bio je: „Usmene povijesti homoseksualnosti u SFRJ“.

> Program Queer Zagreb: Udruga Domino izvlači iz ormara hrvatske LGBTIQ Arape

Kazališna organizacija Eurokaz dobila je sredstva za predstavu „Novi sotona“ i njezino prikazivanje u Estoniji. Riječ je o kazališnom dijelu u kojem sotona pokušava postati „pošten smrtnik“ i zaraditi spasenje. Prije nešto više od dvije godine Eurokaz i njegov osnivač Branko Brezovec protestirali su protiv Zaklade jer prvi put u 35 godina nisu dobili javni novac za svoje aktivnosti. U svrhu traženja novca Brezovec je organizirao javnu tribinu kako bi se Eurokaz „samozapalio“.

> Eurokaz: Pogledajte što Ministarstvo kulture financira našim novcem

Uz Domino, izdašna i redovita sredstva za LGBT i „Queer“ aktivnosti i manifestacije dobiva „Kolektiv za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture – queerANarchive“. LGBT Centar Split svake godine dobiva sredstva Zaklade. Radio emisija „Queer u eteru“ 2020. “zaslužila” je više od 80 000 kuna. U 2015. Kolektiv je dobio 18 500 kuna za multimedijalni projekt koji je istraživao kako su u prošlosti muškarci tražili seks s drugim muškarcima.

> Šarić: Antikapitalistički Subversive Festival – teme marksizam i queer, pod sponzorstvom poreznih obveznika!

Redoviti primatelj sredstava Zaklade je i LGBT udruga „Prostor rodne i medijske kulture K-zona“. Za umjetničku baštinu LGBTIQ+ 2022. dali smo 40 000 kuna. „Mrežu kulturnih rodnih praksi jugoistočne Europe“ financiramo gotovo svake godine u iznosu od oko 200 000 kuna. Prošle godine, Zaklada je financirala LGBT portal „Vox Feminae“ koji nam je donio članak Viktora Zahtile o homoseksualnim orgijama na teškim drogama, tkz. chemsexu. Sličnih primjera ima mnogo. Zaklada financira niz više ili manje poznatih lijevih i LGBT udruga.

> Novinarska izvrsnost?! Za AEM u tekstovima o intimnom životu gej muškaraca nema ništa sporno

Objava Što je ‘Zaklada Kultura nova’ koja dijeli izdašna sredstva civilnim i LGBT udrugama? pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

civilne udruge (7)Hrvatska (4058)Izdvojen članak (735)Kultura (787)lgbt (19)Ministarstvo kulture (9)ministarstvo kulture i medija (7)vlada republike hrvatske (4)