Robot traži i uništava korov bacačem plamena

vidi - prije 8 sati - link

Roboti s bacačima plamena ne djeluju kao nešto što biste voljeli imati u svojoj blizini, no istraživači sa sveučilišta Texas A&M u SAD-u i Sveučilišta umjetne inteligencije Mohamed Bin Zayed u Abu Dhabiju, u suradnji s tvrtkom Boston Dynamics, opremili su četveronožnog robota Spota s umjetnom inteligencijom za pronalaženje korova i plamenikom na propan koji ga može doslovce sasjeći u korijenu.

Istraživači su uvježbali Spotov algoritam umjetne inteligencije da prepozna korov među poljima običnih usjeva, a na stražnju stranu pričvrstili su mu spremnik napunjen propanom koji se koristi kao gorivo malog bacača plamena koji drži robotova ruka.

SpotBT

Spot je konfiguriran da luta poljima u potrazi za korovom, a kada ga uz pomoć algoritma računalnog vida pronađe, upali svoj plamenik i s velikom preciznošću usmjeri vatru u središnje dijelove biljke koje spali do te mjere da iz tog mjesta korov više neće moći izrasti barem godinu dana, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Treba naglasiti da se plamenik ne koristi za spaljivanje čitavog korova, jer bi to bilo previše neučinkovito ali i opasno za okolne kulture, pa i ljude, već samo za zagrijavanje njegove jezgre malim i kratkim mlazovima vatre do te mjere da se rast korova zaustavi.

Istraživački tim testirao je Spota na polju pamuka u Teksasu, tražeći od njega da usmjeri svoju vatru na određene vrste korova, poput običnog suncokreta i goleme ambrozije

Tijekom pet ispitivanja pokazalo se da je robot točan i učinkovit, a jedini problem koji zasad ima je kratko trajanje baterije pa Spot nije mogao paliti korov duže od 40 minuta.

Istraživački rad možete pronaći na ovoj poveznici.

pročitaj cijeli članak