Martina Dalić: ‘Preuzimamo solidne tvrtke, koje u budućnosti mogu biti još uspješnije’

novilist - prije 9 sati - link

Podravka i Fortenova grupa potpisale su u petak kupoprodajni ugovor o kupnji poljoprivrednog segmenta Fortenova grupe koji čine Belje, PIK Vinkovci, Vupik, Energija Gradec, Belje-Agro Vet i Felix.

Fortenovin agrobiznis, čije dijelove mahom čine tvrtke s područja Slavonije i Baranje tako prelaze u ruke koprivničke kompanije, a o planovima njihova razvoja i drugome razgovarali smo s Martinom Dalić, predsjednicom Uprave Podravke.

Ključne investicije

Što za Podravku znači preuzimanje Belja, Vupika i PIK Vinkovaca, a što za hrvatsku poljoprivredu?

– Rekla bih da preuzimanje ovih poljoprivrednih kompanija ima pozitivne učinke za sve sudionike, uključujući i društvenu zajednicu, odnosno hrvatsko gospodarstvo u cjelini. Preuzimanje Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci dobro je za Grupu Podravka jer Podravku podiže na novu poslovnu razinu i otvara joj priliku da se pozicionira kao jedna od najvećih proizvodnih kompanija u jugoistočnoj Europi.

Za Belje, Vupik i PIK Vinkovce otvara se prilika da, poslovanjem unutar uspješne korporativne grupe, još snažnije ostvare svoje potencijale i pokrenu novi razvojni ciklus od kojeg će koristi imati ove kompanije, a osobito njihovi radnici.

S obzirom na površine poljoprivrednog zemljišta kojim upravljaju Belje, Vupik i PIK Vinkovci, ovaj korak zasigurno je dobar i za hrvatsku poljoprivredu. Ne samo zbog toga što će velike površine zemlje, kao važnog prirodnog resursa, trajno ostati pod upravljanjem kompanija u hrvatskom vlasništvu, već i zato jer se na ovaj način otvara prostor da se, sada već jasno dokazana uspješnost Grupe Podravka, prenese i na sektor poljoprivrede.

Ove kompanije namjeravamo voditi jednako uspješno i ambiciozno kao što danas vodimo Grupu Podravka i na taj način još snažnije i vidljivije poduprijeti njihov položaj kao predvodnika moderne i efikasne hrvatske poljoprivrede. Naravno, za zaključivanje ove transakcije nužno je dobiti i odobrenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Možete li otkriti neke od planova koje imate za ove poljoprivredne kompanije?

– Ratarska i stočarska proizvodnja, iako za nas nove vrste proizvodnje, bliske su našoj osnovnoj djelatnosti u prehrambeno-prerađivačkoj industriji. Naši planovi uključuju ulaganja u tehnološku modernizaciju i povećanje produktivnosti ovih poljoprivrednih kompanija s ciljem dosezanja najviših europskih standarda u svim segmentima njihove proizvodnje.

Naš je plan investirati u tehnologiju i poljoprivrednu infrastrukturu, osobito navodnjavanje, što smatramo ključnim preduvjetima za dugoročnu održivost i konkurentnost na tržištu. To znači modernizaciju i povećanje efikasnosti ratarske i povrtlarske proizvodnje, održavanje najviših europskih standarda u stočarstvu, kvalitetnije odnose s kooperantima, uz širenje mreže kooperanata te korištenje Podravkine snage u izvozu brendova, Belja, Baranjke i Vupika. Ipak, svaku kompaniju čine ljudi i zato je unapređivanje radnih uvjeta i materijalnog položaja radnika na način koji prati rezultate ovih kompanija sastavni dio naših planova.

Dodatno, ovo preuzimanje znači i dodatni iskorak i širenje suradnje između Grupe Podravka i Fortenova grupe jer podrazumijeva i nastavak poslovnih odnosa koje Belje, Vupik i PIK Vinkovci imaju s ostalim kompanijama iz Fortenova grupe, posebice PIK Vrbovcem, Zvijezdom i Jamnicom.

Temeljita analiza

Jeste li obavili takozvano dubinsko snimanje ovih tvrtki i jeste li zadovoljni njihovim poslovanjem?

– Akvizicija Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci rezultat je temeljite analize poslovanja ovih kompanija koje smo proveli tijekom procesa dubinskog snimanja. Fortenova grupa je proces prodaje ovih kompanija započela početkom godine kada smo pozvani sudjelovati u tom procesu.

Samo dubinsko snimanje, u koje smo pozvani nakon podnošenja neobvezujuće ponude, trajalo je oko dva mjeseca. U tom procesu Podravka, kao i drugi ponuditelji, imala je priliku detaljno se upoznati s podacima o poslovanju ovih društava, a obavljeni su i posjeti određenom broju farmi i proizvodnih lokacija.

Temeljem pažljive analize i ocjene svih informacija, donijeli smo odluku o ponudi koja se pokazala najboljom. Tijekom dubinskog snimanja zaključili smo da se radi o solidnim kompanijama koje u svom poslovanju ostvaruju operativnu dobit.

Neke poslovne aktivnosti, kao što je, na primjer, svinjogojstvo, obavljaju se na europskoj razini, a u nekim poslovnim procesima vjerujemo da postoji prostor za daljnje unapređenje. Stoga sam sigurna da ovim akvizicijama preuzimamo solidna društva koja, kako u tradiciji, tako i u iskustvu i znanju, imaju čvrste temelje da u narednim godinama postanu još uspješnije.

Nedavno ste izjavili kako će dovršetak ovog posla otvoriti novu razvojnu fazu za Belje, Vupik i PIK, ali i novu perspektivu za njihove radnike. Što ste mislili pod novom perspektivom za radnike koji su navijali da njihove tvrtke ostanu u hrvatskom vlasništvu, ali uz uvjet da im plaće budu redovne i barem na razini državnog prosjeka?

– Vrlo često ističem da u uspjehu Podravke moraju sudjelovati svi dionici društva, a osobito radnici. U takvom stavu i promišljanju imam podršku cijele Uprave Podravke i u proteklom smo razdoblju svi zajedno uložili puno energije u oživotvorenje takvog načela.

Način na koji to provodimo u Podravki vidljiv je, između ostalog, u unapređenju uvjeta rada, ali i u rastu plaća radnika. Polazeći od toga, naša je želja i u novostečenim društvima raditi na razvoju poslovanja, na poboljšanju rezultata, a kroz to i na poboljšanju materijalnih prava radnika.

Širenje i razvoj

Je li u planu reorganizacija poslova u pojedinim tvrtkama, odnosno gašenje nekih pogona ili otpuštanje dijela radnika?

– U ovome trenutku nemamo takvih planova. Poljoprivredne kompanije kupujemo s ciljem da razvijemo i širimo njihovo poslovanje. Što se tiče same organizacije, poljoprivredna proizvodnja, uz prehranu i farmaceutiku, postat će novi, treći stup poslovanja Grupe Podravka.

Zbog toga je Podravka osnovala i novo društvo – Podravka Agri, kroz koje će upravljati Beljem, Vupikom, PIK-om Vinkovci te ostalim društvima. Preuzete kompanije tako će, i nakon preuzimanja, nastaviti poslovati kao samostalna trgovačka društva kojima će u strukturi Grupe Podravka upravljati novoosnovano društvo Podravka Agri.

Ima li Podravka financijsku i menadžersku snagu da može uspješno sudjelovati, završiti i provesti ovako veliku transakciju?

– Podravka je danas financijski i menadžerski uspješna kompanija, što se vidi u njezinim rezultatima, ali i u cijeni dionice Podravke koja je u protekle dvije godine porasla dva i pol puta. Rast cijene dionice objektivna je činjenica koja ukazuje na povjerenje tržišta u rezultate Podravke i u njezin menadžment.

Očekujemo da ćemo u ovim kompanijama zateći veliki broj kvalitetnih ljudi. Kao što sam rekla, te kompanije ostvaruju solidne rezultate, što znači da iza tih rezultata stoje i dobri zaposlenici i solidan menadžment.

Podravka danas sigurno ima menadžment koji može kvalitetno i efikasno provesti integraciju ovih kompanija u Grupu Podravka i poduprijeti unapređenje efikasnosti poslovnih procesa.

Koliko novca planirate uložiti u preuzimanje ovih tvrtki i jeste li već unaprijed planirali nova ulaganja u modernizaciju njihovih poslovanja, za koja neki tvrde da su potrebna?

– Poznato je koliko smo ponudili za kupnju ovih društava. Kroz Grupu Podravka ova društva dobivaju financijski stabilnog vlasnika koji može poduprijeti njihov razvoj, uključujući i investicije. Podravka je sprema na ulaganja koja su potrebne za širenje i razvoj poslovanja, ali, kao i u samoj Podravki, bit će važno da sve investicije budu ekonomski opravdane i jasno povezane s očekivanim rezultatima u poslovanju.

Poljoprivredne kompanije namjeravamo voditi jednako ambiciozno kao što danas vodimo Grupu Podravka, a to znači iskorištavati prilike za rast kroz racionalno i promišljeno odlučivanje. Rastući financijski rezultati Grupe Podravke iz godine u godinu, uz istovremeno provođenje investicijskog ciklusa, u koji je do sada uloženo oko 200 milijuna eura, potvrđuju da znamo uravnotežiti ambiciozan rast poslovanja i racionalnim upravljanjem i odlučivanjem.

Ključ uspjeha

Mnogo je rasprava o državnom zemljištu kojim gospodare tvrtke koje Podravka preuzima. Možete li pojasniti kakvi su vaši planovi s tim?

– Pitanja poljoprivrednog zemljišta ne može riješiti Podravka sama jer proizlaze iz Zakona o poljoprivrednom zemljištu i načina njegove primjene. Način rješavanja tih pitanja koja proizlaze iz procesa dodjele državnog zemljišta sastavni su dio šire rasprave koja se o ovoj temi vodi već dulje vrijeme.

Vidjet ćemo s kakvim će prijedlozima izaći novi ministar. Polazna osnova u raspravi o načinu rješavanja postojećih problema u raspodjeli poljoprivrednog zemljišta treba biti načelo da državno poljoprivredno zemljište mora podupirati poljoprivrednu proizvodnju i biti u funkciji njezinog rasta.

Kakvi su vam planovi s kooperantima?

– Podravka ima iznimno uspješnu i razvijenu suradnju sa svojim kooperantima. Iz godine u godinu širimo broj kooperanata u uzgoju povrća i ratarskih kultura. Ove smo godine, i neovisno o akviziciji, već proširili bazu kooperanata u Slavoniji i Baranji u uzgoju povrtlarskih kultura.

PIK Vinkovci je već sad naš kooperant u proizvodnji rajčice. Svakako namjeravamo nastaviti razvijati suradnju s kooperantima preuzetih poljoprivrednih kompanija, osobito u stočarstvu. Vjerujemo da će se s planiranim daljnjim razvojem poslovanja otvoriti prostor za proširenje suradnje i angažiranje dodatnih kooperanata.

Naš pristup jačanja odnosa s kooperantima, na način koji je pogodan i za kooperante i za Podravku, namjeravamo primjenjivati i na kooperantskoj mreži koju danas imaju Belje, PIK Vinkovci i Vupik.

Planirate li posjetiti Slavoniju i Baranju i predstaviti program razvoja ovih tvrtki i ostalo?

– Naravno. Moj će prvi potez nakon zaključenja ove transakcije biti posjet svim kompanijama i sastanak, ne samo s upravama, već i s radnicima. Redovita komunikacija s radnicima, uključujući i skupove radnika na kojima razgovaram s radnicima, običaj je i pravilo u Podravki.

Svatko tko je spreman raditi, dobit će svoju priliku

Planirate li zadržati trenutni menadžment u vašim ‘’novim’’ tvrtkama?

– Jasno mi je da je kod ovakvih preuzimanja to važno pitanje. I vjerujem da se mnogi ljudi u tim kompanijama pitaju – dolazi li s Podravkom neka nesigurnost za njih? Kao što znamo, uobičajeno je da se, kada dolazi do promjene vlasnika, preispituje položaj visokog menadžmenta.

U ovom trenutku mogu ponoviti samo ono što sam govorila Podravkašima kada sam postala predsjednica Uprave Podravke – svatko tko je spreman raditi na razvoju, rastu, širenju i modernizaciji ovih kompanija, ne mora brinuti za svoj status i imat će svoju priliku. Podravka ove kompanije preuzima s ambicijom stvaranja zamaha za novi iskorak i novi ciklus razvoja svake od njih.

Objava Martina Dalić: ‘Preuzimamo solidne tvrtke, koje u budućnosti mogu biti još uspješnije’ pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Gospodarstvo (315)Novosti (1298)Podravka (42)