Otvorene Igre u Parizu: Upaljen je olimpijski plamen

narod - prije 19 sati - link

Spektakularnim otvaranjem održanim na obalama Seine u petak su svečano otvorene XXXIII. Olimpijske igre u Parizu. Olimpijski plamen upalili su legendarna atletičarka Marie-José Pérec i legendarni džudaš Teddy Riner.

Same igre otvorio je francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon što su se prigodnim govorima okupljenima obratili predsjednik Organizacijskog odbora Igara Tony Estanguet i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach.

Prvi put otvaranje Igara odvijalo se u samom gradu, a ne na stadionu, pa je za osiguranje sudionika i gledatelja, koji se okupilo oko 300 000, angažirano 45 000 policajaca i tisuće vojnika.

A veliki broj okupljenih gledatelja moglo je uživati u fantastičnoj predstavi koju nije mogla pokvariti niti jaka kiša koja je “prala” kako izvođače tako i sportaše u svečanom mimohodu koji se odvijao na brodovima na Seini.

Završni dio svečanosti otvaranja prije službenog dijela obilježili su modna revija i moderna glazba.

Fenomenalan je bio dolazak na scenu olimpijske zastave koju je pod Eiffelov toranj na konju donijela pripadnica francuske žandarmerije. Tomu je prethodila 10-minutna scena u kojoj je zastava na srebrnom mehaničkom konju na posebno izrađenoj platformi prešla 6.500 metara po Seini kako bi se po čitavom gradu proširio olimpijski duh.

Među uzvanicima na svečanosti otvaranja su i hrvatski premijer Andrej Plenković te bivša hrvatska predsjednica, a sada članica Međunarodnog olimpijskog odbora Kolinda Grabar-Kitarović.

Objava Otvorene Igre u Parizu: Upaljen je olimpijski plamen pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Izdvojen članak (91)Olimpijske igre u Parizu (55)Sport (9629)