Radovi na sanaciji jame Sovjak, crne rupe u Viškovu – stali. U čemu je problem?

novilist - prije 5 sati - link

Proračun Općine Viškovo za 2024. godinu rebalansom je narastao na skoro 28 milijuna eura, što je za 32 posto više nego što je planirano. Projekcija ukupnih prihoda i primitaka bila je oko 21,16 milijuna eura, dok je novi proračun povećan na ukupno 27,9 milijuna eura, zbog oko 3,8 milijuna eura više prihoda od poreza, ali i drugih primitaka.

Proračun je usvojen jednoglasno, glasovima svih prisutnih vijećnika. Predsjednik Općinskog vijeća Bojan Kurelić (Akcija mladih) zadovoljan je što lani nisu podigli stopu poreza na dohodak.

– Podizanjem poreza na dohodak dodatno bismo opteretili naše sugrađane, a ovim se rebalansom pokazalo da za podizanje nije bilo potrebe i da je naša odluka dobra. Jer, i bez podizanja smo imali šest milijuna eura prihoda od poreza više od očekivanog.

To znači da smo kvalitetno odlučili. Možda smo malo bili prekonzervativni u procjenama i planiranju proračuna, kad imamo ovako veliko povećanje. No, razumijem da je bilo teže za planirati s obzirom na okolnosti, rekao je Kurelić.

Kapitalni projekti

Načelnica Sanja Udović (nezavisna) kaže da nisu mogli dobiti točne kvantitativne podatke kada su pripremali proračun. Kasno dobiju podatak o procjeni povrata poreza, koji diktira koliko će od planiranih poreznih prihoda vratiti mladim sugrađanima koji imaju pravo na taj povrat. U svakom slučaju, pohvalila je općinski Odsjek za financije.

– Oni to vrlo dobro prate i koliko god je nešto teže procijeniti tijekom proračunske godine, uvijek kvalitetno sve odrade. Također, želim istaknuti dobru suradnju uprave s općinskim vijećem. I prilikom rebalansa držali smo se ustaljene procedure.

Kao načelnica održala sam sastanak s vijećnicima, predstavila prijedlog rebalansa, a oni su dobili primjereni rok u kojem su dali svoje pridjeloge i komentare, koje smo mi razmotrili i ako je bilo moguće uvrstili, rekla je načelnica Udović.

Dodala je da uvijek poziva vijećnike i na kolegij načelnice. U početku su se više odazivali, a s vremenom je taj početni entuzijazam malo posustao.

– Kolegij načelnice vam je uvijek otvoren, to je dobro prilika za dodatno se informirati o svemu što govorimo na vijeću, kazala je načelnica.

Govoreći o proračunu, rekla je da se rebalansom nastavljaju realizirati projekti koje su si kao općinska uprava zadali, kako izgradnja komunalne infrastrukture, tako i kapitalni projekti.

– Po usvajanju rebalansa možemo krenuti s izgradnjom Dječjeg vrtića, a polako krećemo i s realizacijom ideje o našoj novoj sportskoj dvorani. U ovoj godini planiramo javnu raspravu i projektiranje nove sportske dvorane. Tu je i rekonstrukcija ceste Vozišće-Mavri, nadam se da ćemo vrlo brzo vidjeti početak radova na toj vrlo zahtjevnoj dionici, najavila je načelnica.

Pomaknuti rokovi

Načelnica Sanja Udović na sjednici je izvijestila vijećnike i javnost kako su radovi na sanaciji jame Sovjak, crne rupe u Viškovu, nažalost stali. Izvođač radova je imao izmjene prilikom naručivanja opreme potrebne za radove, a da bi se ta oprema nabavila, potrebno je izmijeniti i projektnu dokumentaciju. Nakon toga, potrebno je dobiti i novu građevinsku dozvolu.

– Od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je nositelj projekta dobila sam podatak da se mijenja osam različitih aktivnosti, između ostalih i elektroradovi i građevinski radovi i strojarski radovi. Nažalost svih nas to će otegnuti same aktivnosti prve faze i dinamički plan, rekla je načelnica Udović.

Prva faza sanacije jame Sovjak je priprema za vađenje otpada, koja je trebala biti gotova već početkom godine, odnosno plan je bio da se s vađenjem otpada krene krajem siječnja ove godine.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pitali smo koliko će novi zahtjevi izvođača radova te izmjena projektne dokumentacije odgoditi vađenje otpada iz jame Sovjak, a koliko cijeli projekt. Također, pitali smo i druge detalje oko odgode i opreme, a odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Rasli su i rashodi

Kako smo pisali, novi vrtić bit će smješten neposredno uz matični objekt Dječjeg vrtića Viškovo te je procijenjen na 4,5 milijuna eura. Moći će primiti stotinjak djece. Nova sportska dvorana, prema neslužbenim informacijama trebala bi koštati oko 20 milijuna eura i planira se u blizini Kuće halubajskega zvončara.

Više informacija o projektu pitali smo u općinskoj upravi, a odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Najveće je povećanje u prihodima od poreza u ukupnom iznosu od 3,8 milijuna eura, a stiglo je i oko milijuna eura iz državnog proračuna koje je Općina očekivala za Kuću halubajskega zvončara, za Radnu zona Marišćina, dječji vrtić, Dom Marinići i drugo.

Stigla su i EU sredstva za KHZ, RT Marišićina i uređenje parka za pse, za ta tri projekta ukupno oko pola milijuna eura. Prihodi su povećani i za 300 tisuća eura od komunalne naknade.

U skladu s povećanim prihodima rasli su i rashodi. Rashodi za zaposlene u općinskom izvršnom i upravnom tijelu te za zaposlene kod općinskih proračunskih korisnika povećani su za 19 posto u odnosu na prvotni plan, tj. određeno je 560 tisuća eura više za ovu proračunsku stavku, u skladu s planiranom dinamikom zapošljavanja tijekom godine te preuzetim obvezama, odnosno povećanju plaća zaposlenih.

Rashodi za subvencije ukupno su povećani za 134 tisuće eura, što je 21 posto više u odnosu na plan, povećana je subvencija KD-a Autotrolej za 57 tisuća eura te Komunalnom društvu za 77 tisuća eura.

Rashodi za nabavu proizvedene dugotrajne imovine povećani su za oko 5,4 milijuna eura, odnosno 73 posto. Oko tri milijuna eura odnosi se na završetak Kuće halubajskega zvončara, novi projekt energetske obnove Doma Marinići te dodatno potrebna sredstva za sklapanje ugovora za novi dječji vrtić Viškovo.

Za prometne objekte planirano je povećanje u iznosu od oko tristo tisuća eura te povećanje od oko 1,7 milijuna eura za Park skulptura u blizini KHZ-a te novi park za pse, kao i prateće objete uz novi vrtić Viškovo.

Dječja igrališta i groblje na meti vandala

Načelnica je izvijestila i o čestom uništavanju dječjih igrališta u Viškovu. Iako taj financijski trošak nadoknađuju iz polica osiguranja, djeca se ne mogu na njima igrati dok se ne poprave.

– Tako naša djeca ne mogu koristiti ono što je namijenjeno za njihovu igru, a ne za velike kako bi se iživljavali u trenucima, kada ne znaju što će i kako će provesti svoje slobodno vrijeme, rekla je Udović.

Vijećniku Mateu Rajkovači (HDZ) pak mještani javljaju kako se groblje u centru Viškova vandalizira, netko krade cvijeće i dijelove spomenika ili ih razbija. Stoga je pitao postoji li kakva mogućnost da se postavi videonadzor na groblju ili neki drugi način kojim bi se vandali spriječili. Načelnica je odgovorila kako je upoznata s problemom i razmišljaju o rješenju.

– U ovom rebalansu su planirana i sredstava za videonadzor. Vidjet ćemo koliko će to odmaknuti vandale od groblja i hoćemo li morati pribjeći tome da se groblje zatvara u određeno vrijeme i da se ograniči pristup. Treba biti pažljiv i razmisliti. U svakom slučaju razmatramo više opcija kako da uklonimo vandalizam iz Viškova, a time i s groblja, rekla je načelnica Udović.

Javna slavina s pitkom vodom

Tajana Saršon Radaljac (Akcija mladih) predložila je načelnici da se postavi javna slavina s pitkom vodom u Viškovu, u blizini škole, igrališta i autobusne stanice, jer bi dostupna pitka voda dobro došla svim dobnim skupinama, a i ljubimcima, u ljetnim mjesecima.

Načelnica Udović kaže da je prijedlog zgodan, simpatičan i koristan.

– Razmotrit ćemo lokacije koje ste naveli u centru, vidjeti gdje bi bila adekvatna pozicija, a ako bude moguće, postaviti i više njih. Naravno, vodit ćemo računa da slavina bude prilagođena i ljudima i ljubimcima koji će se osvježiti, rekla je načelnica.

Problematičan ter papir

Vijećnik Dinko Beaković (HDZ) požalio se načelnici na viškovsko reciklažno dvorište kojim upravlja KD Čistoća. Kaže da ne žele primiti ter papir koji se koristi za prekrivanje drvenih krovova i koji je premazan s nekom vrstom katrana.

– Kad dođete u reciklažno dvorište, oni kažu da je to opasni otpad i da oni to ne primaju. Ako im kažete da to nije opasni otpad jer nije tako klasificiran, onda nastane muk. Zaposlenici kažu da su im iz KD-a Čistoća zabranili da primaju ter papir.

Kad smo tražili da dobijemo napismeno da je to opasni otpad, onda nam to nisu htjeli dati napismeno. Sad su djelatnici u reciklažnom dvorištu izloženi neugodnostima, a oni su stvarno inače korektni i nikad nisam imao problema.

Jer da im se prijeti otkazom ako primaju ter papir. Postavljam pitanje, imamo jako puno starijih krovova koji se obnavljaju. Gdje će završiti bale ter papira? hoće li završiti u šumi? Ili da ih bacaju u crnu jamu Sovjak dok se ona ne očisti? Šalim se naravno, rekao je Beaković.

Dodaje da je općina Viškovo izložena teroru zbog otpada, da su štetu radili i Grad Rijeka i na koncu cijeli PGŽ.

– Prema ovoj općini bi trebalo imati empatiju i trebala bi imati prednost jer je najviše pretrpila. Mislim da je ovo vrlo nekorektno od KD-a Čistoća. Molim da od Čistoće tražite da se izjasne je li ter papir opasni otpad i zašto se ne prima u reciklažnom dvorištu. Načelnica Udović odgovorila je da će vijećnik dobiti pisani odgovor.

Objava Radovi na sanaciji jame Sovjak, crne rupe u Viškovu – stali. U čemu je problem? pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

rijeka (1253)Rijeka & Regija (1233)viškovo (65)