Vatrogasci u Slavoniji na mukama zbog najezde stršljena

narod - prije 7 sati - link

stršljenastršljena

Zbog najezde stršljena u Slavoniji vatrogasci svakodnevno izlaze na nekoliko intervencija kako bi uklonili njihova gnijezda, posebno u području Valpova i Općine Semeljci. Intervencije rade noću kad su stršljeni najmanje aktivni. Tvrde da su izrazito agresivni. Udaraju im u kacige i ispuštaju toliko otrova da ne mogu gledati koliko ih peku oči.

Karlo Korov iz Zelčina opisao je svoj susret sa stršljenima. “Radio sam nešto po dvorištu i vidio da izlaze… Kad sam ušao u pušnicu, imao sam što vidjeti – dva gnijezda puna stršljena”, kazao je za Dnevnik.hr. Zbog sigurnosti svog sedmomjesečnog sina i obitelji odmah je pozvao vatrogasce.

Suzana Zrimić iz DVD-a Kešinci potvrdila je da nema dana bez intervencije, naglasivši da su u posljednjem tjednu imali devet intervencija. “Stršljeni se nalaze u krovištima, nalaze se u dimnjacima, nalaze se u drveću…”, objasnila je. Pune ruke posla ima i DVD Valpovo. “U prošloj godini imali smo 41 intervenciju, sad već imamo tridesetak, a evo još nije ni pola sezone”, rekao je Stjepan Koški, zapovjednik DVD-a Valpovo.

U ovo doba godine stršljeni su najaktivniji

Ovo je doba godine kad su najaktivniji. “Zato što im je sad vrijeme intenzivne prehrane. Kad imaju obilje hrane, onda je i ubrzano razmnožavanje, nove generacije stvaraju, grade gnijezda”, objašnjava Koški. Ubod stršljena može biti smrtonosan. U osječkoj bolnici već su pružali pomoć. “Imali smo nekoliko situacija, evo sad u zadnjoj smjeni bio je pacijent koji je od ranije imao alergijsku reakciju na ubod”, rekla je dr. Anita Vadlja s Objedinjeg Hitnog prijema KBC-a Osijek.

Najveći je rizik za osobe koje su ranije pretrpjele ubod stršljena ili su alergične na ubod osa i pčela. Za njih je važna svaka minuta. “Bitno je naglasiti da ne idu sami u hitnu službu, nego u pratnji. Stanje se vrlo brzo pogorša. Drugo, bilo kakvi ubodi u području glave i vrata, ako imaju osjećaj otežanog disanja, otoka grla, jezika, ostalo, trebaju doći”, rekla je Vadlja.

Zabijaju se u kacige, ispuštaju toliku količinu otrova da vatrogasci ne mogu gledati koliko ih peku oči

Zbog najezde stršljena osječko-baranjski vatrogasci prošli su posebne obuke i dobili specijalnu opremu. Intervencije se najčešće provode navečer, kada su stršljeni manje aktivni i tada se vraćaju u svoja gnijezda. “Kada napravimo izvid i pronađemo gnijezdo, onda nanosimo pjenu koja se uvlači u gnijezdo, dva puta u razmaku od 10 minuta, to je poput pur pjene koja ulazi u gnijezdo i taj otrov djeluje 24 sata, oni ulaze, otruju se i padaju”, objašnjava Luka Vuksanić iz DVD-a Valpovo.

Naglašava kako znaju tijekom intervencije biti jako agresivni prema njima, pogotovo u manjim prostorijama, zabijaju se u kacige, ispuštaju toliku količinu otrova da vatrogasci ne mogu gledati koliko ih peku oči. Vuksanić je naglasio i savjetuje građane da u slučaju ako ih uoče, kontaktiraju 122 ili vatrogasce i da ih sami ne diraju.

Objava Vatrogasci u Slavoniji na mukama zbog najezde stršljena pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3336)Izdvojen članak (76)slavonija (35)