Uhićeno 7 osoba u vezi s pripremanjem terorističkog napada uoči otvaranja OI u Francuskoj

narod - prije 7 sati - link

FrancuskojFrancuskoj

Uhićeno je sedam osoba povezanih s napadima koji su u noći na petak doveli do prekida prometa na nekoliko željezničkih linija u Francuskoj, javljaju različiti izvori. Između ostaloga, zapaljene su električne kutije, a mediji javljaju kako je francuska željeznica žrtva masivnog napada u cilju paraliziranja prometa.

Promet je “vrlo poremećen” na atlantskim, sjevernim i istočnim brzim linijama, nakon “koordiniranih” napada, nekoliko sati prije ceremonije otvaranja Olimpijskih igara. Bivši premijer Gabriel Attal čak govori o “sabotaži”.

Predsjednica pariške regije V. Pecresse spominje “koordinirane napade” i “destabilizaciju Francuske” u svezi s Olimpijskim igrama. Otkazane su neke željezničke linije između Londona i Pariza.

Kaos u prometu u Francuskoj uoči otvaranja Olimpijskih igara

Kako javlja belgijski list DH, u Belgiji je jučer policija vršila pretrese u nekoliko gradova. S tim u svezi, javljaju različiti izvori, uhićeno je sedam osoba povezanih s pripremanjem terorističkog napada iz Belgije.

>Francuska: Koordinirana sabotaža prometa uoči OI

U Francuskoj vlada kaos u prometu uoči otvaranja Olimpijskih igara. “Sve upućuje na to da je podmetanje požara” prouzrokovao probleme, rekao je ministar prometa Patrice Vergriete.

Mjesta napada “posebno su odabrana kako bi imala ozbiljne posljedice”, rekao je izvršni direktor SNCF-a Jean-Pierre Farandou. To su “namjerni požari u cijevima gdje se mnogi kabeli koriste za signalizaciju u trafostanicama”, pojasnio je.

Sigurnosni izvor rekao je da su sve francuske obavještajne službe mobilizirane. Način djelovanja, podmetanje požara na instalacijama, nalikuje onome koji je u prošlosti koristila ultraljevica, dodao je izvor.

Željeznički promet nastavljen je na brzoj pruzi Atlantic koja je meta sabotaže, ali dvije trećine vlakova ne vozi, rekao je u petak Franck Dubourdieu, direktor osi TGV Atlantique.

Objava Uhićeno 7 osoba u vezi s pripremanjem terorističkog napada uoči otvaranja OI u Francuskoj pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

belgija (16)eu (236)francuska (191)Izdvojen članak (76)olimpijske igre (122)terorizam (11)