Gradsko vijeće Delnica: Rebalans proračuna jedva jedvice usvojen

novilist - prije 1 dan - link

 

DELNICE – Na 32. sjednici Gradskog vijeća Delnica koja je trajala malo više od tri sata bilo je nekoliko tema oko kojih se žustro raspravljalo, kao primjerice točka dnevnog reda – Druge izmjene i dopune Proračuna za 2024. koja je izglasana sa samo jednim glasom više (7 vijećnika za, tri protiv i dva suzdržana) što je dalo naslutiti kako će ovo biti turbulentna godina.

Svemu je prethodio aktualni sat gdje su vijećnici postavljali pitanja na temu POS-ovih stanova, o čemu će se, kazala je gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić, saznati na jesen jer je došlo do porasta cijena same izgradnje te se vezano uz to čeka i odluka Vlade Republike Hrvatske. Popriličnu raspravu u koju se uključilo nekoliko vijećnika, izazvali su i uređaji za mjerenje kvalitete zraka koji su postavljeni na području Delnica, a koji prema pojedinim podacima pokazuju na zabrinjavajuću količinu ozona, čemu se u narednom periodu treba detaljnije posvetiti. Dotaknuli su se vijećnici sigurnosti u prometu na području Delnica zbog prevelikih brzina određenih automobila, ali i poražavajućih rezultata vezanih uz broj rođenih i umrlih osoba (u 2023. godini 35 rođenih, 85 umrlih). Statistiku je prikupila vijećnica Nataša Kozlica, naglasivši da se treba upitati što budućnost donosi Delnicama. Neizostavne su bile i teme koje je potaknuo vijećnik Igor Pleše, o proširenju dječjeg vrtića Hlojkica koje je u tijeku, a upitno je hoće li biti gotovi radovi do zadanog roka koji je 1. rujna, o čemu će gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić detaljnije krajem kolovoza, kad se bude znalo u kojoj je fazi proširenje dječjeg vrtića, no svakako će se potruditi naći rješenje za 21 dijete koje je na čekanju, u nadi da će se svi zajedno potruditi da se ovaj, jedan od kapitalnih projekata ostvari.

Opomena Klobučaru

Nije izbjegnuta ni tema o maloljetničkoj delinkvenciji koja je u porastu, a na probleme krađa i razbojstava na području Broda na Kupi upozorio je vijećnik Davorin Klobučar. Rasprava oko sigurnosti na području grada Delnica koja je u poprilično lošoj situaciji te je sve više prisutan strah građana bila je poprilično žustra, a prilikom nje je vijećnik Davorin Klobučar zaradio i opomenu. Zaključak je da treba čim više raditi pritisak na nadležne institucijea da se problemi krenu rješavati, ali i da nadležni iz Policijske postaje Delnice dođu na jednu od idućih sjednica te podnesu izvješća o trenutnoj situaciji.

Spomenut je zahvaljujući vijećniku Igoru Plešeu i adventski vlakić te 32.500 eura kojih, kao ni vlakića, još nema, a problema ima i oko kamiona koji idu kroz Lučice kako je istaknuo vijećnik Franjo Jakovac, apelirajući da se preveniraju oštećenja ceste i kolnika koja nastaju pri izgradnji plinovoda. Pitanja oko premještaja poligona autoškola s trenutne lokacije, nabavke klima uređaja u DV-u Hlojkica, uputio je vijećnik Daniel Kezele kojeg je zanimalo i što se može poduzeti po pitanju robinzonskog načina turizma. Hoće li i kad doći do proširenja određenog trgovačkog lanca, zanimalo je vijećnika Ivicu Kneževića, a vijećnik Ivan Piškor osvrnuo se i na plaće delničkih vatrogasaca. Bilo je tu još popriličan broj pitanja na koje je gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić pokušavala odgovoriti, a uslijedila je i kratka stanka nakon koje nije usvojen Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna za 2023. godinu, čime je i idućih pet točaka povezanih uz nju skinuto s dnevnoga reda. Ukupno 6 vijećnika je bilo za, 4 protiv te je dvoje bilo suzdržano, što je jedan dio vijećnika i pojasnio zašto je do toga došlo.

Žustra rasprava

Točku Druge izmjene i dopune Proračuna za 2024. godinu pojasnila je gradonačelnica Katarina Mihelčić, naglasivši neke od najvažnijih stavki, nakon čega je pokrenuta poveća rasprava koju je pokušala smiriti predsjednica Gradskog vijeća Grada Delnica Ivana Pečnik Kastner približivši širu sliku vijećnicima za što zapravo odlučuju te što znači neusvajanje ove točke. Gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić istaknula je da razumije da dio vijećnika želi svojim odlukama prenesti određenu političku poruku, no da moraju biti svjesni i odgovornosti tih postupaka. Ostale točke dnevnoga reda većinom su jednoglasno usvojene, osim onih koje su se ticale točke Druge izmjene i dopune Proračuna za 2024. godinu, koje su ipak većinom glasova usvojene.

Objava Gradsko vijeće Delnica: Rebalans proračuna jedva jedvice usvojen pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Delnice (54)Gorski Kotar (183)rebalans proračuna (6)