Što znamo o udruzi CEO, koja je protiv vojnog roka?

narod - prije 7 sati - link

CEOCEO

Udruga „Centar za ekonomsko obrazovanje“ (CEO) podnijela je u petak Vladi i Ministarstvu obrane peticiju protiv vraćanja obveznog vojnog roka. Inicijativu udruge potpisalo je 5000 građana. Udruga smatra da predloženi model vojnog roka krši Ustav Republike Hrvatske, Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i Europsku socijalnu povelju. Izvršni direktor CEO-a Hrvoje Marković dvostruko dulje trajanje civilne službe ocijenio je diskriminatornim i protuzakonitim. Takav model ima Bjelorusija, istaknuto je u peticiji.

> Od iduće godine kreće vojni rok: Služit će se u Kninu, Sinju i Požegi

Što je Centar za ekonomsko obrazovanje?

Na stranicama udruge koja je podnijela peticiju protiv vojnog roka stoji kako je riječ o neprofitnoj organizaciji. Cilj udruge je „promicanje ekonomskog obrazovanja, poticanje rasprava o implikacijama javnih politika i zagovaranje slobodnog tržišta“. Financira se isključivo iz donacija. CEO ne prima sredstva iz državnog ili nekog drugog javnog proračuna. Osim ekonomskim obrazovanjem, udruga se bavi i građanskim slobodama.

> Anušić: Vojni rok nije nešto što treba biti politička tema

Peticija CEO: Civilna služba ne smije trajati više od 50% duže od vojne

Pozivajući se na praksu Europskog suda za ljudska prava i mišljenje Europskog odbora za socijalna prava, CEO ističe kako civilna služba ne smije trajati više od 50% duže od vojne. Prema najavama ministra obrane Ivana Anušića, vojni rok bi trajao tri mjeseca, a civilna služba šest mjeseci. Takav sustav CEO smatra odvraćajućim i represivnim.

Nadalje, udruga smatra da predloženi model krši načelo ravnopravnosti spolova jer obavezno služenje nameće samo muškarcima. Zatim, u peticiji stoji i kako je vojni rok velik i nepotreban gospodarski trošak. Postoji izravna i neizravna gospodarska šteta. Nedostatak radne snage i odgoda uključenja mladih u tržište rada izazvat će ozbiljne implikacije na gospodarstvo, tvrde iz udruge.

„Zaključno, pozivamo Vladu RH i MORH da odustanu od najavljenog uvođenja protuustavnog, protukonvencijskog i ekonomski štetnog vojnog roka te da javno predstave alternativne politike koje bi omogućile oružanim snagama ispunjenje obrambenih zadaća poput revizije primanja vojnih službenika i uspostave robusne ugovorne pričuve“, navodi se u peticiji.

> Mostarkić Gobbo: Vojni rok ili Tik Tok

CEO: ‘Republika Hrvatska nije notorna diktatura’

Posebno problematičnim ova inicijativa smatra sličnost civilne vojne službe s Bjelorusijom. “Jedina europska zemlja koja propisuje dvostruko dulje trajanje civilne službe svim vojnim obveznicima koji ulažu prigovor savjesti je Bjelorusija. Republika Hrvatska nije notorna diktatura, ugradila je Europsku konvenciju o ljudskim pravima u svoj pravni poredak te ne smije preuzeti bjeloruski model slobode savjesti”, ističe Marković. Postoji i jedna članica NATO-a koja propisuje sličnu odredbu – Finska. Međutim, to se odnosi na „manji dio vojnih obveznika“.

Loader Loading…

EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document

| Open Open in new tab

> Hebrang: Sad je zadnji trenutak da se uvede vojni rok

Objava Što znamo o udruzi CEO, koja je protiv vojnog roka? pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3335)Hrvatska vojska (32)Ivan Anušić (73)Izdvojen članak (76)ministarstvo obrane (5)OSRH (4)vojni rok (32)