Uhlir iz HNS-a pravomoćno kažnjen: Zatajio dio stana i tavana iz imovinske kartice

narod - prije 8 sati - link

UhlirUhlir

Dugogodišnji državni tajnik u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine HNS-ov Željko Uhlir pravomoćno je kažnjen jer je zatajio dio stana i dio tavana u imovinskoj kartici.

Dobio je novčanu kanu od 400 eura, iako je pokušao uvjeriti Visoki upravni sud RH da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, koje je otkrilo nesklad u njegovoj imovini, uopće nema ovlasti kazniti ga.

>Državni tajnik Uhlir priznao: Zakon o obnovi je bio – eksperiment
>Što točno rade državni tajnici i kolike su im plaće?

Kako se branio Željko Uhlir?

Pozivao se, među ostalim, na slučaj Tomislava Karamarka, bivšeg potpredsjednika Vlade RH i bivšeg šefa HDZ-a kojeg Povjerenstvo na kraju nije moglo kazniti. No, nije mu prošlo.

Visoki upravni sud RH potvrdio je odluku kojom je Povjerenstvo kaznilo Uhlira zbog nepravilno ispunjene imovinske kartice. Kada mu je otkriven nesklad u imovini Uhlir je ponudio bizarno obrazloženje. Kaže da uopće nije znao da je suvlasnik stana i tavana.
Otkrivene neprijavljene nekretnine

Povjerenstvo je pak još 2018. redovitom provjerom uočilo da državni tajnik Uhlir, koji je na dužnosti kontinuirano još od 2013., ima suvlasništvo nad stanom u Zagrebu površine 75 kvadratnih metara. To, međutim, godinama nije navodio u imovinskim karticama.

Kasnije je objašnjavao da uopće nije znao za to suvlasništvo jer je četvrtinu stana naslijedio još 1972. kada je imao sedam godina. Dobio ga je, utvrđeno je, darovnim ugovorom od oca. No, dok ga Povjerenstvo nije upozorilo na stan Uhlir nije ni znao da je formalni suvlasnik.

“Nikada nisam istraživao zemljišno-knjižno stanje roditeljskog stana”, naveo je u svom očitovanju Uhlir.

>Pobuna 15.000 inženjera protiv Uhlira: HNS-ovog državnog tajnika u Ministarstvu graditeljstva prozivaju za mogući sukob interesa

Onda se još opravdavao

Uhlir je naglasio i kako se u konkretnom slučaju radi o nekretnini koju je stekao “posve legalnim i etički neproblematičnim putem” te da u vezi te nekretnine ne postoje “repovi bilo pravne, etičke ili političke vrste”. Zato je, napisao je također, “očito imao interes prijaviti je u imovinsku karticu”.

To ipak nije učinio, pa “jedino razumno objašnjenje zašto to nije učinio jest da nije bio svjestan tog prijenosa”.

Ni Povjerenstvo ni sud nisu mu povjerovali jer je u tom istom periodu, zajedno s ostalim suvlasnicima u zgradi sudjelovao u prodaji zajedničkog tavana u zgradi.

>Uhlir: obnova u županjskoj Posavini prema planu, građani odlučite kakvu obnovu želite

Otkrila ga prodaja tavana

Dakle, dok kaže da nije bio svjestan da ima dio stana i dio tavana u zagradi, svjesno sudjeluje u prodaji tavana kao jedan od suvlasnika.

Ne smije se ovdje zaboraviti da je riječ o stručnjaku za građevinska, nekretninska i prostorno-planska pitanja. Ipak, Uhlir je uvjeravao kako ne bi trebao biti kažnjen budući da je podatke ipak dostavio nakon što ga je Povjerenstvo upozorilo. Ni taj argument nije mu prošao. Pravomoćno je kažnjen, prenosi N1.

Objava Uhlir iz HNS-a pravomoćno kažnjen: Zatajio dio stana i tavana iz imovinske kartice pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

državni tajnici (9)Hrvatska (3335)Izdvojen članak (74)