Nova tehnika termalnog snimanja za policiju i vojsku

vidi - prije 1 dan - link

Nova metoda za mjerenje kontinuiranog spektra svjetlosti, razvijena u laboratoriju profesora elektrotehnike i računalnog inženjerstva Jiminga Baoa na američkom Sveučilištu u Houstonu, trebala bi poboljšati termalno snimanje i infracrvenu termografiju, tehnike koje se koriste za mjerenje i vizualizaciju distribucije temperature bez izravnog kontakta sa subjektom kojeg se snima.

Toplinske kamere i infracrveni termometri precizno mjere temperaturu iz daljine, što ih čini svestranim i vrijednim alatima u mnogim područjima od vojne uporabe do medicinske dijagnostike. Ti sustavi otkrivaju infracrveno zračenje nevidljivo ljudskom oku i pretvaraju ga u vidljive slike. Različite boje na slici predstavljaju različite temperature, omogućujući korisnicima da vide uzorke topline i razlike.

gr1

No postojeće termalne kamere i infracrveni termometri ne mogu dati točna očitanja jer se oslanjaju na emisivnost, odnosno mjere koliko učinkovito stvarni objekt emitira toplinsko zračenje, a to varira s temperaturom. Multispektralne tehnike to rješavaju mjerenjem infracrvenog intenziteta na više valnih duljina, ali njihova točnost ovisi o njihovim modelima emisivnosti.

Profesor Jiming Bao u svojem radu objavljenom u časopisu Cell izvješćuje o novom skupu metoda za poboljšanje toplinske slike i infracrvene termografije.  

“Dizajnirali smo tehniku ​​pomoću spektrometra bliskog infracrvenog zračenja za mjerenje kontinuiranog spektra i prilagođavanja pomoću formule idealnog zračenja crnog tijela”, navodi Bao. “Ova tehnika uključuje jednostavan korak kalibracije za uklanjanje emisivnosti ovisne o temperaturi i valnoj duljini.”

gr2

Bao je demonstrirao svoju tehniku ​​mjerenjem temperature stupnja zagrijavanja s pogreškama manjim od 2°C i mjerenjem gradijenta površinske temperature praha katalizatora pod laserskim zagrijavanjem. Pomoću spektrometra bliskog infracrvenog zračenja toplinsko zračenje s vruće mete skuplja se optičkim vlaknom i bilježi računalom. Prikupljeni spektar se normalizira pomoću odziva kalibracije sustava i prilagođava za određivanje temperature.

pročitaj cijeli članak