MOSTRUM Psihijatar maltretirao i zlostavljao pse! Prijatelji životinja: “Potpišite peticiju!”

riportal - prije 7 sati - link

Prošla su gotovo četiri mjeseca otkako je Hrvatsku šokirala vijest da poznati psihijatar u Splitu drži više od 60 pasa i dva vuka radi borbe pasa, piše Index.

Udruga Prijatelji životinja podnijela je kaznenu i prekršajnu prijavu protiv psihijatra, a sada je, kako su napisali u priopćenju, stigla vijest da je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo optužnicu protiv Tomislava Pelivana zbog kaznenog dijela uništavanja zaštićenih dijelova prirode iz članka 200. st. 1. Kaznenog zakona i kaznenog dijela ubijanja ili mučenja životinja iz članka 205. st. 1. i 2. Kaznenog zakona.

Uz već ranije zatraženo očitovanje Hrvatske liječničke komore i Hrvatske udruge bolničkih liječnika o tome kako planiraju sankcionirati svojega člana, Mreža za zaštitu životinja, nastavno na podignutu optužnicu, zatražila je i očitovanje Kliničkog bolničkog centra Split. Ni od jedne navedene institucije do danas nije zaprimljeno očitovanje, javljaju Prijatelji životinja.

Prijatelji životinja kažu da je došlo i do pozitivnih promjena po pitanju zbrinjavanja pasa pronađenih na lokaciji u Splitu. Naime, do kraja lipnja tek je manji broj životinja bio premješten u skloništa, jedan je uginuo od parvoviroze, a jedan se objesio lancem na paletu, dok je još 45 njih na istoj privatnoj lokaciji čekalo dovršetak radova na privremenom smještaju na Karepovcu, kapaciteta 60 pasa s prostorom za istrčavanje.

“Radovi se ubrzano primiču kraju, dvadeset pasa premješteno je na novu lokaciju, dva pasa smještena su u registrirano sklonište u Medulinu i još dvadeset pasa čeka premještaj. Svi psi su prije premještanja na Karepovac kastrirani od strane ovlaštenog skloništa koje o njima skrbi te su nakon oporavka smješteni u pojedinačne boksove”, kažu iz udruge Prijatelji životinja.

Radovi su još u tijeku, a predstoje i nabava kućica te osiguravanje osoblja za svakodnevnu brigu psima. Nakon što se svi psi skinu s lanaca i premjeste te nakon perioda prilagodbe, nužno je osigurati stručnu socijalizaciju.

Prijatelji životinja i Mreža za zaštitu životinja u kontaktu su s bihevioristima iz organizacije Network for Animals, koji su voljni pomoći pri procjenjivanju i socijalizaciji pasa te su ih povezali s Gradom Splitom.

Prijatelji životinja ukazuju da je ovaj užasan slučaj samo jedan od mnogih koji se tek trebaju otkriti, kao i da Split ima trajan problem s napuštenim psima i nedostatkom skloništa. Zato su Prijatelji životinja i Mreža za zaštitu životinja krajem lipnja pokrenuli peticiju da Split, kao drugi najveći grad u Hrvatskoj, izgradi svoje registrirano sklonište. Vjeruju da Split ima sluha za ove razumne apele građana i udruga, piše Index.

Peticija je i dalje aktualna i pozivaju sve da se pridruže ovom poticanju da Grad Split odmah nastavi u smjeru zadovoljenja svih uvjeta za registraciju. Više o mogućnosti udomljavanja pasa i peticija za izgradnju registriranog skloništa grada Splita nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

The post MOSTRUM Psihijatar maltretirao i zlostavljao pse! Prijatelji životinja: “Potpišite peticiju!” appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Crna kronika (2261)prijava (14)psihijatar (9)split (240)