SNH poziva Plenkovića da uredi prava i uvjete rada novinara: “U privatnim medijima nema socijalnog dijaloga”

novilist - prije 7 sati - link

ZAGREB – Sindikat novinara Hrvatske (SNH ) uputio je u petak otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ga poziva da, nakon odluke o povećanja plaća najvišim državnim dužnosnicima, na dnevni red stavi i uređenje pitanja poboljšanja položaja novinara i medijskih radnika u Hrvatskoj.

Novinari za svoj rad zarađuju u prosjeku mjesečno 1043 eura neto, a samo se u dva javna medija redovito obnavljaju kolektivni ugovori, dok u privatnim medijima gotovo u potpunosti izostaje socijalni dijalog, zaštita radničkih prava i kolektivni ugovor, stoji u otvorenom pismu.

Sindikat smatra da bi prioriteti Vlade trebali biti pokretanje socijalnog dijaloga u medijskom sektoru, odnosno kolektivnih pregovora u svim medijima, pokretanje zakonodavne reforme za poboljšanje radnih uvjeta novinara, jačanje medijskog pluralizma i slobode medija, uključujući rješavanje pitanja SLAPP tužbi, transparentnosti vlasništva nad medijima i pravedne raspodjele državnog oglašavanja kako bi se podržali lokalni i regionalni mediji.

Prioritet bi trebao biti i Zakon o medijima osmišljen u suradnji s novinarima, medijskim stručnjacima, organizacijama koje predstavljaju novinare, kako bi odgovarao potrebama i izazovima suvremenog medijskog okruženja u Hrvatskoj, navodi SNH.

Pritom napominje da je odluka o povećanju plaća državnim dužnosnicima donesena dan nakon Izvještaja Europske komisije o vladavini prava u Hrvatskoj, te nekoliko dana nakon objave Monitora medijskog pluralizma za 2024. godinu, u kojima se upozorava na niz problema u hrvatskom medijskom sektoru, među ostalim na problem utjecaja politike na neovisnost Vijeća za elektroničke medije i Hrvatske radiotelevizije.

Gospodine Plenkoviću, pišemo vam ovo otvoreno pismo jer smatramo da bi „nakon svih tih postignuća državnih dužnosnika“ bilo vrijeme da se i ova pitanja od šireg društvenog interesa stave na dnevni red, poručuje SNH u pismu koje potpisuje predsjednica Maja Sever.

Objava SNH poziva Plenkovića da uredi prava i uvjete rada novinara: “U privatnim medijima nema socijalnog dijaloga” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Andrej Plenković (678)Hrvatska (3335)Novosti (1304)