Predstavljen najnapredniji robotski kirurški sustav u medicini – Da Vinci, vrijedan gotovo 4,3 milijuna eura

novilist - prije 7 sati - link

ZAGREB – Ministar zdravstva Vili Beroš predstavio je u petak najnapredniji robotski kirurški sustav u medicini – Da Vinci, vrijedan gotovo 4,3 milijuna eura i smješten u Centru za robotsku medicinu KBC-a Zagreb, istaknuvši kako je riječ o velikom iskoraku za cijeli hrvatski zdravstveni sustav.

“Robotska je kirurgija velik iskorak u kirurgiji, ima brojne pozitivne efekte kako na ishode liječenja, tako na opseg hospitalizacije, bolovanje, ukupne financijske troškove. Minimaliziraju se kirurški postupci i tako se, upotrebom najsuvremenije tehnologije, poboljšavaju ishodi liječenja”, istaknuo je Beroš.
KBC Zagreb je uz podršku Ministarstva zdravstva financirao taj sustav koji predstavlja temelj za daljnji razvoj robotske kirurgije u Hrvatskoj i koji će omogućiti minimalno invazivne zahvate i unaprijediti operativno liječenje pacijenata koji boluju od raka prostate, raka debelog crijeva, raka vrata maternice, raka pluća i drugih malignih oboljenja.
S obzirom na iskustvo djelatnika koji već neko vrijeme rade s robotskom kirurgijom, nakon instalacije sustava 19. lipnja, proveden je proces edukacije, a prve dvije operacije učinjene su 15. srpnja. Od tada do danas napravljeno je 16 operacija, a svi zahvati prošli su dobro i bez komplikacija. Danas će biti još jedna operacija, a Beroš je naveo kako su prvi dojmovi i više nego dobri.
Apel građanima da se odazovu na preventivne preglede
Projekcije broja operacija na ovom novom robotskom sustavu su otprilike 300 operacija prostate na godinu, 200 operacija bubrega, 300 abdominalnih operacija i 200 ginekoloških u smislu histerektomije, a riječ je o doista velikim brojevima, rekao je ministar.
Beroš kaže da je u planu objedinjena javna nabava za sve Kliničke bolničke centre – centre regionalne izvrsnosti kako bi ih se opremilo ovom najmodernijom robotskom kirurškom tehnologijom.
Ipak, pri tome je naveo kako je riječ o kurativi i da se prava promjena paradigme funkcioniranja zdravstvenog sustava može postići razvojem preventive te je apelirao na građane da se odazovu na preventivne preglede za rano otkrivanje raka.
“Kombinirajući preventivu s najmodernijim tehnikama liječenja, doista vjerujem da ćemo unaprijediti naš društveni sustav i u konačnici postizati bolje ishode liječenja i da ćemo se pomaknuti sa začelja Europske unije po uspjehu liječenja onkoloških bolesti”, rekao je Beroš.
Platforma Da Vinci neće biti usko urološka
Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić rekao je kako je rak izlječiv ako se rano otkrije, ako ga liječi stručan tim i ako za njegovo liječenje ima novaca pa ovo predstavlja izravno ulaganje.
Naveo je kako su u platformu Da Vinci krenuli s idejom da ona ne bude samo usko urološka, kao postojeći sustav SENHANCE koji imaju već pet godina, nego da se uključe i ostali timovi koji su već odabrani i koji će proći edukaciju kako bi robotska kirurgija u Centru za robotsku medicinu bila maksimalno iskorištena.
Predstojnik Klinike za urologiju Željko Kaštelan rekao je kako je njihov robotski program počeo 2019., a pri tome je istaknuo da je SENHANCE unio “novi polet” u kirurški i urološki tim i do sada odradio 736 operativnih zahvata, najviše raka prostate.
“Ostala je potreba za nabavom još jednog robotskog sustava i sretni smo da smo dobili doista najmoderniji Da Vinci sustav četvrte generacije koji je specifičan po tome da doista na njemu mogu raditi i druge kirurške struke. Time će naš centar dodatno dobiti i na vrijednosti, s ciljem boljih ishoda liječenja”, rekao je.

Objava Predstavljen najnapredniji robotski kirurški sustav u medicini – Da Vinci, vrijedan gotovo 4,3 milijuna eura pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3335)KBC Zagreb (47)medicina (14)Novosti (1304)Vili Beroš (45)