RAST PLAĆE DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA Bačić: Rastu i plaće za 576 lokalnih čelnika!

dulist - prije 8 sati - link

Na sjednici Vlade, održanoj u veljači ove godine, najavljen je znatan porast plaće državnim službenicima. Prije tri dana, na sjednici Vlade, donesena je odluka kojom bi državnim dužnosnicima neto plaće već od idućeg mjeseca mogle rasti u prosjeku za čak 60 posto što je izazvalo gnjev građana Republike Hrvatske. Danas je, na dodjeli ugovora koje je održano u vijećnici Grada Dubrovnika, ministar Branko Bačić objasnio zašto je do toga došlo.

-Već više od desetljeća nije se mijenjala plaća državnim službenicima. Radi se o tome da je u međuvremenu, u ovih osam godina, a i prije toga, Vlada RH, putem kolektivnih ugovora sa svojim zaposlenicima, državnim službenicima i namještenicima u državnom i u javnom sektoru povećala plaće i došlo je do značajnog dizbalansa u plaćama najviših dužnosnika na razini RH ministarstva i Hrvatskog sabora. Pa u pravilu, najodgovornije osobe, u tim tijelima državne uprave, imale su plaće koje su bile u njihovim resorima na 40-om, 50-om, 400-om, 500-om mjestu, što, vjerujem da se vi slažete, nije normalno. Radi se o tome da je trebalo uspostaviti odnos prema odgovornosti u pojedinom središnjem državnom tijelu. Naime, ako se smatra najvećom plaćom u pojedinom Ministarstvu, plaća glavnog tajnika tog Ministarstva, onda postoji različit nivo, da plaća državnog tajnika, koji je njemu posebno nadređen, treba biti veća od njegove. Da se to prelije i preslika u utvrđivanju osnovice, da biste zadržali tu hijerarhiju odgovornosti i složenosti poslova u pojedinom Ministarstvu ili središnjem državnom tijelu ili upravi, bilo je potrebno napraviti toliko povećanje osnovice. Da to nismo napravili opet bi bio slučaj kao što je sada. I, što je već dugi niz godina, da osobe koje su izabrane funkcije, koje nose odgovornost, koje su izabrane na mandatu, imaju manje plaće nego njihovi službenici kojima su oni nadređeni. To je bio razlog zašto smo donijeli takvu odluku, da bi smo utvrdili takav odnos plaća u pojedinim držanim tijelima – kazao je Bačić.

Ministar se osvrnuo i na povećanje plaća lokalnih čelnika, točnije za njih 576, što dosad još nije iskomunicirano u javnosti.

-To se podrazumijeva. Naime, Zakonom o plaćama u lokalnim i regionalnim samoupravama definirane su plaće župana i njihovih zamjenika, gradonačelnika i njihovih zamjenika i načelnika i njihovih zamjenika koje se utvrđuju kao umnožak koeficijenta kojeg definira to stranačko tijelo županije ili grada, odnosno općine, a koji je koeficijent utvrđen samim Zakonom i osnovice zadržane dužnosti. Ukoliko je JLS, npr. Grad Dubrovnik, u svojoj odluci o utvrđivanju osnovice, propisao kolika je to osnovica, ono sada mora ponovno ići na Gradsko vijeće i tu osnovicu usklađivati s osnovicom koju je definirala Vlada RH.  Upravo zbog tako niske osnovice za državne dužnosnike imate slučaj JLS da su pojedini zaposlenici u JLS imali veće plaće nego što imaju gradonačelnici i načelnici i njihovi zamjenici. Mi smo, sa odlukom koju smo donijeli na Vladi, uredili plaće za državne dužnosnike, a sada je na pojedinoj JLS da donese odluku o tome hoće li, i u kom postotku, utvrđivati osnovicu i time onda dovesti do povećanja plaća, to više nije na nama nego na JLS – objasnio je ministar Branko Bačić.

pročitaj cijeli članak

Aktualno (873)