Rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić: Pokretanje rodnih studija nije u planu

narod - prije 6 sati - link

FaričićFaričić

Na Sveučilištu u Zadru ne razmišlja se o pokretanju rodnih studija. Otkrio je to rektor Josip Faričić, upitan pokreće li Sveučilište te studije i kako bi oni mogli izgledati. Naime, sveučilišta ne mogu dobiti novac iz gotovo 100 milijardi eura velikog fonda programa „Horizon Europe“ Europske komisije, ukoliko ne usvoje „Plan rodne ravnopravnosti“, prenosi zadarski.hr.

> Rodni studiji: Gdje ih ima, a gdje su zabranjeni?

‘Plan rodne ravnopravnosti’ usvojilo je svih devet hrvatskih sveučilišta

Svih devet hrvatskih sveučilišta usvojilo je spomenuti Plan. Hrvatsko katoličko sveučilište (HKS) usvojilo je „Plan promicanja ravnopravnosti spolova“, izbjegavajući riječ “rod”. Prvo sveučilište koje je ispunilo zahtjev bilo je Sveučilište u Rijeci. Svoj Plan donijelo je 2021. godine. Na istom tragu kao i HKS je i Sveučilište u Zadru. Kako je sada aktualna tema rodnih studija, o tome je upitan i rektor Faričić. Odgovorio je sljedećim priopćenjem.

> Rodni studiji: Koju proceduru su prošli do sada?

Faričić: Uvrštavanje rodne ravnopravnosti ne podrazumijeva pokretanje rodnih studija

„Sveučilište u Zadru je posvećeno holističkom poimanju dostojanstva svake ljudske osobe i njegovanju ravnopravnosti bez obzira na razlike po bilo kojoj osnovi. Godine 2022. usvojilo je odgovarajući dokument na hrvatskom i na engleskom jeziku: ‘Plan ravnopravnosti spolova Sveučilišta u Zadru 2022. – 2026’. U tom su dokumentu uključene politike uvrštavanja rodne ravnopravnosti u učenje, poučavanje i istraživanje, što ne podrazumijeva pokretanje novoga studijskog programa“.

> Za prof. Branku Galić rodni studiji su znanost, a svi koji su protiv su retrogradni, fanatični i zadrti

Sveučilište neprestano razvija elemente potpune ravnopravnosti svih uključenih skupina

U spomenutom Planu Sveučilišta u Zadru, u Uvodu je naglašeno kako „Sveučilište u Zadru od svog osnutka neprestano naglašava i razvija elemente potpune ravnopravnosti svih uključenih skupina (nastavnika, neakademskog osoblja i studenata). Ipak, u skladu sa zahtjevima važećeg zakonodavstva, poslodavac treba implementirati i provoditi specifične mjere za osiguranje ravnopravnosti spolova. Opseg i sadržaj mjera za osiguranje ravnopravnosti spolova ovise o specifičnostima djelatnosti poslodavca, ali naglasak je na tome da muškarci i žene koji rade na visokoškolskim ustanovama trebaju imati jednake uvjete i mogućnosti za postizanje rezultata i ostvarivanja potencijala“.

> Šarić: Što su točno rodni studiji, nitko ne zna, pa ni profesorica Čakardić

Objava Rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić: Pokretanje rodnih studija nije u planu pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Europska Komisija (69)Hrvatska (3330)Izdvojen članak (69)rodna ideologija (14)rodni studiji (28)