Svečano otvoren festival Rovinj Art&More. Zagrebački solisti svojim izvedbama oduševili publiku

novilist - prije 11 sati - link

Festival Rovinj Art&More započeo je svoje šesto izdanje očaravajućim koncertom renomiranih Zagrebačkih solista ispred veličanstvene Crkve sv. Eufemije. Ove godine ansambl slavi 70. godišnjicu svojeg umjetničkog utemeljenja, a njihova izvedba bila je svjedočanstvo njihove trajne briljantnosti i evoluirajuće umjetnosti.

Središnji dio večeri bila su Četiri godišnja doba Antonija Vivaldija, djelo koje zahtijeva tehničku preciznost i izražajnu dubinu. Pod vodstvom koncertnog majstora Sretena Krstića, Zagrebački solisti priuštili su izvedbu koja je bila ništa manje nego spektakularna!

Krstićeva interpretacija bila je majstorska, iznoseći vatrenu energiju i složene nijanse Vivaldijeve kompozicije. Mladi članovi ansambla unijeli su u djelo osvježavajući zvuk i živahno muziciranje, stvarajući dinamičnu interakciju koja je pridobila publiku od prvog do posljednjeg tona. Rezonantna akustika otvorenog prostora, u kombinaciji s pozadinom povijesne crkve, dodala je posebnu dimenziju izvedbi.

Energija koja se prenosila među glazbenicima bila je opipljiva, a njihova sinergija očita u svakom pokretu. Publika, zadivljena čarobnom interpretacijom, nagradila je izvođače zasluženim stajaćim ovacijama, potvrdivši snažnu vezu stvorenu između umjetnika i slušatelja.

Anastasia Groshko

Nakon Vivaldija, program se nastavio s tri skladbe Astora Piazzolle, čije su kompozicije pružile kontrastan, ali komplementaran završetak večeri. Prijelaz s barokne elegancije na moderne, tango ritmove Piazzolle, pokazao je svestranost i širinu repertoara Zagrebačkih solista. Svaka skladba izvedena je s pažljivom posvećenošću detaljima i zaraznim entuzijazmom koji je duboko odjeknuo među publikom.

Koncert je završio pod punim mjesecom, koji je bacao spokojan sjaj na Crkvu sv. Eufemije i dodatno pojačao već očaravajuću atmosferu. Noć je bila trijumfalna proslava glazbe, obilježena izvanrednim izvedbama i nezaboravnim osjećajem zajedničke radosti. Dok su posljednji tonovi nestajali u noći, bilo je jasno da je svečano otvaranje festivala Rovinj Art&More postavilo visoku ljestvicu za događaje koji slijede.

U nastavku festivala, posjetitelji su mogli uživati u predstavi Dall’Istria con amor Talijanske drame HNK Ivan plemeniti Zajc iz Rijeke, a već ovaj tjedan očekuje se i prikazivanje TV drame Igra u dvoje Tita Strozzija uz susret sa Svetlanom Bojkovic koja je ovo djelo snimila s Borisom Buzančićem 1978 godine.

Nakon koncerta služila su se vina Borgo, Grota, Dobravac i Radovan. Generalni sponzor festivala je Turistička zajednica grada Rovinja Rovigno, sponzor večeri je tvrtka Charme dell’ Istria, a sam festival podržavaju brojni sponzori i donatori, stoji u priopćenju.

Patricia Zudetić

Ronald Braus

Objava Svečano otvoren festival Rovinj Art&More. Zagrebački solisti svojim izvedbama oduševili publiku pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Glazba (549)Mozaik (693)