Izašao popis zemalja koje imaju najbolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života. Hrvatske nema ni blizu

novilist - prije 1 dan - link

Novi Zeland je najbolja svjetska zemlja u kontekstu ravnoteže između poslovnog i privatnog života, pokazuje novo izvješće tvrtke Remote, na kojem su zemlje rangirane na temelju nekoliko faktora na radnom mjestu – od zakonom propisanog godišnjeg odmora, plaćenog porodiljnog dopusta do prosječnog broja radnih sati po zaposleniku.

Novi Zeland je “pobjedu” odnio zbog opuštene radne kulture i visoke minimalne plaće. Zemlja ima i zakonom zajamčeno pravo od minimalno 32 dana godišnjeg odmora, kao i visoku ocjenu u kategorijama sigurnosti i sreće.

Sljedeća zemlja na popisu, Irska, ima univerzalni sustav zdravstvene zaštite koji financira država i visoku minimalnu plaću.

“Globalna percepcija Iraca je da su topli, prijateljski raspoloženi i ležerni, a taj se stav općenito proteže i na radno mjesto. Hijerarhija se obično ne smatra pretjerano važnom, a uobičajeno je da se kolege s posla zajedno druže. Obiteljske vrijednosti također igraju važnu ulogu u irskoj kulturi”, stoji u izvješću.

Belgija i Danska su izjednačene na trećem mjestu. U prvoj je zabilježena izrazito visoka stopa plaća, a radni tjedan broji samo 35 sati. Danska duguje visoki rezultat svojem statusu jedne od najsretnijih zemalja svijeta. Svega dva posto Danaca za sebe smatra da radi previše, a godišnji joj je odmor 35 dana.

Slijedi Kanada, koja ima jedan od najkraćih prosječnih radnih tjedana – svega 32,1 sat. Također se smatra jednom od najsigurnijih zemalja, koja je uz to i prijateljski nastrojena prema LGBTQ+ populaciji.

Prvih deset na listi

Novi Zeland 80,76
Irska 77,89
Belgija 73,45
Danska 73,45
Kanada 72,75
Njemačka 71,84
Finska 71,55
Australija 71.35
Norveška 70,85
Španjolska 70.6

Sjedinjene Države zauzele su tek 55. mjesto od 60 zemalja, čime su se smjestile pri dnu. Jedine zemlje rangirane niže od SAD-a su Turska, Irak, Etiopija, Filipini i Nigerija.

“SAD je nisko na ovom popisu zbog svog ukorijenjenog kapitalističkog okvira koji daje prednost profitu nad ljudima. Za razliku od zemalja koje su najviše rangirane, SAD-u nedostaju bolja zaštita prava radnika, plaćeni dopust i razumno radno vrijeme, što dovodi do prekomjernog rada i lošeg mentalnog zdravlja”, rekao je za Newsweek konzultant za ljudske resurse Bryan Driscoll.

Hrvatske na ovoj globalnoj listi nema, ali u nedavnom sličnom istraživanju samo za europske zemlje, zauzela je devetnaesto mjesto, čak iznad Austrije, Grčke i Češke, ali ispod Srbije i Slovenije.

Objava Izašao popis zemalja koje imaju najbolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života. Hrvatske nema ni blizu pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

novi zeland (6)posao (78)Svijet (1716)