‘Ovo je velika prilika za hrvatski tenis’: Dodigov trener Gilbert Schaller o novom valu mladih igrača

novilist - prije 6 sati - link

UMAG – Gilbert Schaller, Štajerac iz Bruka na Muri, imao je lijepu tenisku karijeru. Osvojio je jedan ATP (Casablanca 1995.) iz četiriju finala, a najbolji plasman bilo mu je 17. mjesto. Godinama vodi akademiju u Beču, a danas je trener 19-godišnjeg Matea Dodiga, koji je u Umagu ostvario prvu ATP pobjedu u karijeri. Argentinac Francisco Cerundolo bio je u drugom kolu previsoka prepreka.

– Pobjeda u prvom kolu je ono pozitivno što Matej nosi iz Umaga. Prvih set i pol protiv Couacauda igrao je pod ručnom, ali nakon 3:3 u drugom setu počeo je osjećati forhend i od tog trenutka je kontrolirao meč. U trećem setu je odigrao vrlo dobar tenis. Cerundolo je ipak bio druga razina, a tu je i nastup na stadionu. Nadali smo se da će se ponoviti prvo kolo, da će se Matej u nekom trenutku opustiti, ali to se nije dogodilo. Previše je prilika prokockano, pogotovo u posljednjem gemu, kada je imao 0:30. Sve poslije toga, odigrao je slabo. Matej nije uspio iskoristiti činjenicu da je Cerundolo bio napet. Protiv takvog suparnika nema darova – kaže Gilbert Schaller, koji pamti i pobjedu nad Peteom Samprasom u prvom kolu Roland Garrosa.

Godine 1997. Schaller je u Grazu donio dva boda, uključujući ključni treći, u pobjedu Austrije nad Hrvatskom. Prvoga dana Ivanišević mu je predao meč u petom setu, posljednjega dana slavio je nad Hiršzonom. Čuveni Goranov »Davis Cup grčeva«. No, Schaller je poznatiji kao trener čitavog niza hrvatskih igrača.

– Bilo ih je stvarno puno. Ivo Karlović, Ivan Vajda, Mate Pavić, Luka Kutanjac, Željko Krajan. Uvijek sam imao poveznicu s hrvatskim tenisom. Sada je uz mene Dodig, koji definitivno mora popraviti razinu spreme i rad nogu. On je agresivan igrač i treba stalno biti na lopti, ako treba i tri sata. Zbog toga previše riskira. Treba popraviti i dosta stvari u igri, neke ćemo lako riješiti, za neke će trebati vremena. Na ovoj razini treba ići više na mrežu, poraditi na reternu. Sve u njegovoj igri može ići naprijed, što je dobra stvar. Voli natjecanje, ima stav. Glavne stvari su tu, ali puno toga treba dignuti na višu razinu.

Radeći s Dodigom, Schaller ima priliku vidjeti novi val hrvatskog tenisa. Od nešto starijeg Ajdukovića, do Prižmića, Poljička, Mikruta…

– Imate dobru generaciju. Mikrut odlično radi i u dobrim je rukama. Poljičak sada zna što mora činiti da bi uspio. Fizički izgleda bolje, posljednjih tjedana imao je dosta uspjeha i sada to treba pretočiti u jedno duže razdoblje. Razumije igru i nepredvidiv je. Tu je i Prižmić, najbolji od ove generacije. Imate jako dobru skupinu igrača, koji jedan drugoga guraju i mislim da je ovo velika prilika za hrvatski tenis. Ajduković je malo stariji, ali vrlo je opasan. Mislim da mu možda malo nedostaje plan B, ali tip je igrača kojeg je teško dobiti. Ponekad je malo preemotivan, ali njegova igra je vrlo opasna i nepredvidiva.

 

Objava ‘Ovo je velika prilika za hrvatski tenis’: Dodigov trener Gilbert Schaller o novom valu mladih igrača pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Ostali sportovi (489)