Talijanski školski brod “Palinuro” pristao u Malom Lošinju, omogućeno razgledavanje

novilist - prije 8 sati - link

Na tri dana u lošinjsku luku doplovio je školski brod Talijanske ratne mornarice “Palinuro”, a građanima je omogućen dolazak na brod i razgledavanje dijelova.

Motorni jedrenjak je dio talijanske flote od 1951. godine, kada je kupljen od Francuske, u kojoj je izgrađen 1934. godine i nosio imena “Jean-Marc Aline” i “Commandant Louis Richard”.

Doplovio iz Trsta

U Mali Lošinj “Palinuro” je stigao iz Trsta, nakon što su uređene formalnosti između Ministarstva obrane Italije i hrvatskih vlasti, a posjet istočnoj obali Jadrana dio je dočasničke obuke.

Prema tipu barkantina, s tri jarbola i kosnikom, “Palinuro” je dug 59 metara (69 m preko svega), širok deset metara, a ukupna površina jedara je tisuću kvadratnih metara.

Matična luka mu je La Spezia na Ligurskom moru, a otamo je krenuo u obilazak Apeninskog poluotoka, s “izletom” u Tivat u Crnoj Gori. Nakon Malog Lošinja, nastavit će prema albanskoj luci Drač.

Posada koju predvodi kapetan fregate Samuele Mondino – na ovom brodu zapovjednici se izmjenjuju svakih godinu dana – dočekana je od lučkih i gradskih vlasti te Zajednice Talijana Malog Lošinja, a na palubu je u dva za to predviđena termina došlo mnogo zainteresiranih građana, zaljubljenika u more, jedra i pomorsku povijest.

Foto Bojan Purić

Počast Agostinu Straulinu

Gosti iz Italije odali su počast Agostinu Straulinu, admiralu Talijanske ratne mornarice rođenom 1914. godine u Malom Lošinju, umrlom 2004. godine u Rimu, a pokopan na groblju Sveti Martin u Malom Lošinju.

Poveznica je i to što je Straulino zapovijedao čuvenim talijanskim školskim brodom “Amerigo Vespucci”, a prema Mondinovim riječima, u Talijanskoj ratnoj mornarici o Straulinu se mnogo govori i predstavlja uzor.

Tu treba dodati i Straulinove velike sportske uspjehe, bio je olimpijski pobjednik u jedriličarskoj klasi “zvijezda” 1952. godine u Finskoj te višestruki svjetski i europski prvak.

Lošinjani i danas govore o Olimpijskim igrama 1952. godine, kada su se četvorica Lošinjana u istoj regati natjecala međusobno – Agostino Straulino i Nico Rode pod talijanskom, a Mario Fafangel i Karlo Bašić pod jugoslavenskom zastavom.

Objava Talijanski školski brod “Palinuro” pristao u Malom Lošinju, omogućeno razgledavanje pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

italija (154)Mali Lošinj (24)more (194)Otoci (250)Rijeka & Regija (1248)