Oporba: Podizanje plaća nije antikoruptivna mjera

novilist - prije 7 sati - link

Oporbeni zastupnici ocijenili su u četvrtak kako se podizanje plaća državnim dužnosnicima ne može smatrati antikoruptivnom mjerom, kao što tvrdi premijer Andrej Plenković, neki se slažu s povećanjem s obzirom na odgovornost dužnosnika, ali smatraju kako je ono pretjerano.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da plaće dužnosnika treba povećati, ali je iznos koji je Vlada odredila pretjeran s obzirom na situaciju i stanje u proračunu.

“Plenković je kukavički odgodio povećanje plaća za vrijeme nakon izbora, ali zato nije imao problema donijeti predizborni proračun, koji sada dolazi na naplatu građanima Hrvatske. U svemu tome šokira što čujemo da razmišlja o tome da ministrima, a onda vjerojatno i sebi, Plenković još dodatno poveća plaću na jesen”, rekao je Grbin Hini.

Također drži da to nije antikoruptivna mjera.

“Možda u Finskoj, Švedskoj ili Danskoj, ali kad vidiš ljude koji kradu, primjerice, milijardu kuna iz Ine, bojim se da kraj takve kleptomanije nije problem u povećanju plaće. Problem je u tome što Plenkovićevi radari za korupciju ne funkcioniraju i s HDZ-om na ključna mjesta dolaze ljudi kojima nije problem krasti”, kaže Grbin.

Grmoja: Prije povećanja plaća trebalo donijeti zakon o podrijetlu imovine

Potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja poručuje da povećanje plaća dužnosnicima nije nikakva antikoruptivna mjera.

“Kao da nam žele poručiti da se sve one afere u koje su bili upleteni ministri ne bi dogodile da su imali veće plaće, smatram da je to neprihvatljivo”, kazao je.

Grmoja smatra da prije bilo kakvog razgovora o povećanju plaća dužnosnika treba donijeti zakon o podrijetlu imovine ili osnovati poseban ured pri Poreznoj upravi koji bi se bavio isključivo imovinom političara.

Za povećanje plaća saborskim zastupnicima kaže da dio njih na sjednice dolazi samo na glasanje petkom i ne radi svoj posao.

“Ne znam čemu toliko povećanje i kako uopće vrednovati rad zastupnika”, rekao je Grmoja.

Pavliček: Podržavam veće plaće ministrima, ali ne i saborskim zastupnicima

Neprihvatljivo je reći da je podizanje plaća državnih dužnosnika antikoruptivna mjera, kaže i predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček.

“Time premijer potvrđuje da su njegovi najbliži suradnici, a većina njih su državni dužnosnici, očigledno koruptivno nastrojeni ako tako želi smanjiti korupciju u sustavu. To mi je nepojmljivo”, istaknuo je.

Dodao je kako se javne dužnosti prihvaćaju zbog rada za zajednicu pod uvjetima koji su ponuđeni, pa se podrazumijeva da se treba držati zakona.

“Nitko iole kvalitetan tko radi u privatnom sektoru i uspješan je u svom poslu, neće se prihvatiti dužnosti ministra za takvu plaću. Zato imamo ministre sa sumnjivim diplomama, ministre koji nikad nisu radili u realnom sektoru, a upravljaju s ogromnim sustavima”, rekao je Pavliček.

On podržava povećanje plaća premijeru i ministrima, ali ne i saborskim zastupnicima jer je odgovornost ministra u odnosu na zastupnika neusporediva. Većini saborskih zastupnika čak bi smanjio plaće jer ne dolaze na posao.

Raukar Gamulin: Plaće bi trebale rasti paralelno s plaćama u javnoj upravi

Urša Raukar Gamulin iz Možemo kaže da je problem što se deset godina nisu dizale dužnosničke plaće, smatra da bi te plaće trebale rasti paralelno s plaćama u javnoj upravi.

“Plaće u izvršnim funkcijama trebaju rasti, ne možemo imati situaciju u kojoj su ministarske plaće manje od određenog broja zaposlenika po ministarstvima”, rekla je.

Druga je stvar koliko i kako rade dužnosnici za te plaće jer, primjerice, ima dosta zastupnika koji se rijetko ili nikako ne pojavljuju na poslu.

“Ovo sada povećanje je ogromno i apsolutno je razumljivo da ljuti građane jer oni procjenjuju da političari to nisu zaslužili”, smatra Raukar Gamulin.

Ni ona se ne slaže da je povećanje plaća antikoruptivna mjera. “Premijeru koji nije puno napravio u borbi protiv korupcije taj argument pada u vodu”, ustvrdila je.

Objava Oporba: Podizanje plaća nije antikoruptivna mjera pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska (3316)Novosti (1304)porast plaća (4)rast plaća (10)sabor (114)Vlada RH (91)