Tomašević i čelnici 50 svjetskih gradova u Parizu prihvatili deklaraciju o klimi

novilist - prije 7 sati - link

Gradonačelnici 50 svjetskih gradova, među kojima je i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u Parizu su, na sastanku posvećenom borbi protiv klimatskih promjena, prihvatili deklaraciju o klimi, izvijestili su u četvrtak iz zagrebačke Gradske uprave.

Dokument sadrži prijedlog klimatskih aktivnosti koje su društveno pravedne te prepoznaju gradove kao ključne partnere u provedbi zelene tranzicije.

“Borbu protiv klimatskih promjena treba iskoristiti kao priliku za smanjenje društvenih nejednakosti”, istaknuo je gradonačelnik Tomašević.

U deklaraciji se navodi i da klimatske politike moraju pomoći u suzbijanju inflacije i jamčiti zdravlje, pristupačno stanovanje i ekonomsku sigurnost za sve.

Gradonačelnici su na skupu naglasili predanost u osiguravanju toga da koristi klimatske tranzicije budu dostupne svima, posebno onima kojima su najpotrebnije, a da troškove snose oni na kojima je odgovornost, poput naftnih tvrtki i industrije koja najviše zagađuje.

Ujedno, gradonačelnici su zatražili povećanje novčanih sredstava za klimu i pravednu tranziciju, kao i da se jasno prepozna središnja uloga gradova i regija u provedbi globalnih klimatskih mjera.

Konferencija o klimatskim promjenama traje do sutra, a gradonačelnika Tomaševića očekuju i bilateralni susreti s gradonačelnicima Londona, Osla, Budimpešte, Istanbula i Seula, stoji u priopćenju.

Objava Tomašević i čelnici 50 svjetskih gradova u Parizu prihvatili deklaraciju o klimi pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

klimatske promjene (78)Novosti (1304)Svijet (1696)tomislav tomašević (78)zagreb (362)