Roditelji ogorčeni: “Ministri si dižu plaće, a naknade za bolovanje zbog djeteta su iste kao u 2006.”

riportal - prije 10 sati - link

Dok je danas donesena odluka o brtualnom povećanju plaće premijeru Andreju Plenkoviću, ministrima te ostalim državnim dužnosnicima, kojih je sveukupno 270, pojedini iznosi, poput naknade za bolovanje zbog skrbi o bolesnom djetetu, unatoč ulasku u eurozonu i snažnoj inflaciji stoje isti već gotovo 20 godina, piše Index.

Ovakve odluke posebice pogađaju roditelje čija se djeca često razbolijevaju tijekom boravka u vrtiću i školi. Jedina im je opcija da jedan od roditelja za to vrijeme ostane kod kuće s djetetom dok ono ne ozdravi. Međutim, kako se požalila jedna majka, naknada koju dobije za to vrijeme je mizerna s obzirom na današnje potrebe, a nije mijenjana čak 18 godina, piše Index.

Naknada određena zakonom iz 2006. godine 

Prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju, koji u ovom dijelu nije mijenjan od 2006. godine, visinu naknade plaće koja se isplaćuje na teret sredstava Zavoda za zdravstveno osiguranje utvrđuje sam Zavod, s tim da najviši mjesečni iznos naknade plaće ne može za puno radno vrijeme biti viši od proračunske osnovice uvećane za 28%, osim ako se radi o korištenju dopusta za primjerice slučaj smrti djeteta, privremenoj nesposobnosti zbog priznate ozljede na radu, korištenju rodiljnog dopusta te prava na rad na pola radnog vremena.

Nadalje, u ovom iznosu naknada se ne odnosi ni na privremenu nesposobnost za rad zbog bolesti i komplikacija u vezi s trudnoćom i porodom, njegu oboljelog djeteta mlađeg od tri godine, privremenu nesposobnost zbog transplantacije živog tkiva i organa u korist druge osobe i tako dalje. 

Pritom valja istaknuti da iznos naknade plaće za puno radno vrijeme ne može biti viši od proračunske osnovice uvećane za 28%, odnosno 565.04 eura, što je u rangu trenutne minimalne plaće u Hrvatskoj.

Iznos povezan i s proračunskom osnovicom koja nije mijenjana od 2001. godine 

Također je važno naglasiti da je maksimalni iznos naknade plaće u direktnoj vezi s iznosom proračunske osnovice s obzirom na to da on odgovara proračunskoj osnovici uvećanoj za 28%.

Proračunska osnovica određena je Zakonom o izvršavanju Državnog proračuna za svaku kalendarsku godinu posebno, a nije mijenjana od 2001. godine te cijelo to vrijeme iznosi 441.44 eura. 

Majka: Dobijem 128 eura tjedno ako sam doma s bolesnim djetetom

Index je razgovarao s jednom od nezadovoljnih majki, koja od početka godine šalje upite nadležnim institucijama jer smatra da bi naknade zbog bolesti djeteta trebale biti veće. Rekla nam je da nema ništa protiv toga da si političari povećavaju plaću, ali da pritom treba povećati i ostale naknade građanima, poput ove.

“Kada mi je dijete bolesno jedan tjedan, ja za to razdoblje ne dobivam svoju plaću, već 128 eura za tjedan dana, što je manje od plaće bilo koje zaposlene osobe u Hrvatskoj. Roditelj i malo dijete sa 128 eura tjedno ne mogu adekvatno preživjeti a da pritom pokriju sve troškove u tom tjednu, računajući i dodatne potrebe, poput lijekova koji su u to vrijeme potrebni djetetu”, kazala nam je.

Najviše joj smeta činjenica da taj iznos nije mijenjan od 2006. godine. Također se požalila da od pojedinih institucija, odnosno resornog ministarstva, ne dobiva odgovore na pitanja koja im je postavila još prije nekoliko mjeseci.

“Naknade nisu mijenjane već 18 godina. Ima žena koje su sada bake, a nekoć su dobivale istu naknadu kao danas njihove kćeri. To je strašno. Na moje ponovljene upite institucijama nema nikakvih odgovora, a mene samo zanima kada će se taj iznos mijenjati. Mislim da je stigao krajnji čas za to”, kazala nam je.

“Prema dosadašnjim saznanjima, iznos naknade koju roditelji primaju nije se mijenjao od 2006. godine. Iz znatiželje sam išla pogledati i stopu inflacije kroz to razdoblje. Meni je jasno da plaće moraju rasti, puno je razloga za to, između ostalog i inflacija. No zašto onda ne mijenjaju ove naknade koje stoje od 2006. godine?

Uz to, proračunska osnovica se nije mijenjala od 2001. godine. Razumijem da HZZO ne donosi zakon, već ga provodi. Zato sam se obratila Ministarstvu, ali do danas nisam dobila njihov odgovor. Od mog prvog upita njima prošlo je nekoliko mjeseci”, kazala je za Index.

The post Roditelji ogorčeni: “Ministri si dižu plaće, a naknade za bolovanje zbog djeteta su iste kao u 2006.” appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

Hrvatska i svijet (498)plaća (40)roditelji (13)