Hrvatska koprodukcija “Pod sretnom zvijezdom” na filmskom festivalu u Veneciji

novilist - prije 9 sati - link

Dugometražni dokumentarni film “Pod sretnom zvijezdom” slovačkog redatelja Pétera Kerekesa, imat će svjetsku premijeru u programu Horizonti 81. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Film je nastao u koprodukciji s hrvatskom kućom Restart, a koproducentica Vanja Jambrović kaže kako je bilo sjajno iskustvo koproducirati film jednog od najboljih europskih dokumentarista.

“Posebno nam je ostalo u sjećanju snimanje filma na Cresu, a u filmu se pojavljuje i nekolicina stanovnika otoka koji tom prilikom glume sami sebe”, napomenula je.

Po njezinim riječima, to je rijedak primjerak filma koji će podjednako dobro funkcionirati na festivalima, kao i među širom publikom, a hrvatska distribucija planira se za prvu polovicu 2025.

Film prati Lucianu, talijansku astrologinju, koja vjeruje da je, ako želimo promijeniti svoj život, dovoljno posjetiti mjesto s povoljnom konstelacijom na svoj rođendan: dan na koji svake godine dobijemo priliku da se “iznova rodimo”.

Brojni ljudi ju zato kontaktiraju, a film prati njihove priče. “Ispod humorističnog raspoloženja, ovaj film je empatična potraga za smislom u kozmosu ispunjenim kaosom”, ističe se u najavi.

Scenarij potpisuje redatelj uz Ericu Barbiani, snimatelj je Martin Kolar, a film je nastao u koprodukciji Italije, Slovačke, Hrvatske, Austrije i Češke.

Program Horizonti dio je službene selekcije venecijanske Mostre, uz glavno natjecanje čiji su filmovi u konkurenciji za Zlatnog lava. Posvećen je autorima čiji filmovi predstavljaju nove trendove u izražavanju i estetici međunarodne kinematografije.

Ovogodišnja Mostra održava se od 28. kolovoza do 7. rujna.

Objava Hrvatska koprodukcija “Pod sretnom zvijezdom” na filmskom festivalu u Veneciji pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Film (224)Mozaik (688)