Na SFF-u se natječu četiri hrvatska dokumentarca i novi Slijepčevićev film

novilist - prije 8 sati - link

Dva igrana filma u hrvatskoj koprodukciji uvrštena su u natjecateljski program ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, četiri hrvatska ostvarenja natjecat će se za naslov najboljeg u kategoriji dokumentarnog filma, dok će regionalnu premijeru imat će film pobjednika iz Cannesa Nebojše Slijepčevića.

Kako su u četvrtak najavili organizatori, na ovogodišnjem SFF-u, koji će biti održan od 16. do 23. kolovoza, u natjecateljskim će programima biti prikazana ukupno 54 ostvarenja iz šire regije.

“Ovi su filmovi umjetnost koja komunicira i reflektira stvarnost u kojoj se zbiva”, kazao je novinarima direktor SFF-a Jovan Marjanović, koji očekuje da ovogodišnji festival prikaže realnost šire regije jugoistočne Europe, Ukrajine i južnog i Kavkaza, odnosno država koje su povezane sličnim pričama i problemima. Vjeruje kako će filmovi koji dobiju nagrade biti među onima koji će se dugo pamtiti.

U najprestižnijoj kategoriji igranog filma za naslov najboljeg, odnosno nagradu Srce Sarajeva, natjecat će se osam ostvarenja, a među njima su film “Među bogovima” redatelja Vuka Ršumovića, nastao u koprodukciji Hrvatske, Srbije i Italije te “Obiteljska terapija” redateljice Sonje Prosenc, u čijoj je proizvodnji Hrvatska koproducent zajedno sa Slovenijom, Italijom, Norveškom i Srbijom.

U utrci za najbolji dokumentarac među 19 ostvarenja bit će hrvatski filmovi “Galeb” Davida Lušičića, “Naša djeca” Silvestera Kolbasa, “Bol” Ivana Faktora i “Paviljon 6”, Gorana Devića.

Novo ostvarenje hrvatskog redatelja Nebojše Slijepčevića “Čovjek koji nije mogao šutjeti”, koji je osvojio nagradu Zlatna palma ovogodišnjeg festivala u Cannesu, imat će svoju regionalnu premijeru na SFF-u, a tamo će se također natjecati za naslov najboljeg u kategoriji kratkog filma.

Najprestižniju regionalnu filmsku smotru, koja se ove godine održava po 30. put, 16. kolovoza će otvoriti novi film oskarovca Danisa Tanovića “Nakon ljeta”.

Objava Na SFF-u se natječu četiri hrvatska dokumentarca i novi Slijepčevićev film pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Film (224)Mozaik (688)NEBOJŠA SLIJEPČEVIĆ (25)