Festival Cinehill u drugom danu s programima “od jutra do jutra”

novilist - prije 9 sati - link

Nakon svečanog otvorenja Cinehill festival nastavlja svoje ovogodišnje izdanje, prvi put u cijelosti u Gorskom kotaru, s programom koji je u utorak krenuo u jutarnjim satima jogom i animiranim filmom “Na selu” Hugha Welchmana i DK Welchman.

Autori nagrađivanog animiranog filma “S ljubavlju, Vincent” (2017.) vratili su se s pričom o mladoj djevojci Jagni koja se suprotstavlja društvenim normama 19. stoljeća.

Cirkus Fellini donosi studentske projekcije Kampus DHFR, u sklopu kojih će se u narednim danima predstaviti niz akademija, a na Sanjkalištu će danski veleposlanik u Hrvatskoj predstaviti vikinšku igru Kongespil, spoj boćanja i bacanja potkova.

U Bijelom kinu prikazat će se film “Životinja” Sofie Exarchou, koji je jedan od konkurenata za glavnu nagradu festivala, Propeler Cinehill, a u Cirkusu Fellini brazilski film “Druga majka” Anne Muylaert.

Od 14,30 kreće program Čitaj ovo! posvećen predstavljanju pisaca koji su svojim djelima obilježili godinu, a prvi gostuju Milan Majerović-Stiljnović i Stanislav Habjan.

Slijede projekcije dvaju filmova Stipe Božića, “Zid tišine” i “Taklamakan”, nakon čega će se održati razgovor s tim alpinistom i redateljem.

U Bijelom kinu prikazuje se jedan od najvažnijih europskih filmova ove sezone, “Zelena granica” Agnieszke Holland, koji je izazvao kontroverze među poljskim konzervativnim političarima, ali osvojio publiku i žiri Venecije.

Od 16,30 sati u kinu Radnički dom u Delnicama pušta se film Jonathana Glazera “Zona interesa”, koji je obilježio prošlu godinu, osvojio niz nagrada, Grand Prix i nagradu kritike FIPRESCI u Cannesu, Oscara u kategorijama najboljeg međunarodnog filma i zvuka.

U 18 sati u Bijelom kinu igra film talijansko-hrvatske produkcije “Denni i Sergio” koji je u konkurenciji za glavnu nagradu Propeler Cinehill, uz razgovor s redateljem Gianlucom Santonijem, te u Cirkusu Fellini odabir svjetskih kratkometražnih filmova grupiranih pod nazivom Kraj ljeta.


Na istom mjestu od 20 sati igra “Vel Vet Vel__festivalski film” Mihe Možine, a u Fužinama film Rajka Grlića “U raljama života”, na čijoj će projekciji biti Bogdan Diklić, dobitnik Nagrade 50 godina.

Početak večernjeg programa, na Trgu Kreše Golika u 20,35 sati označit će ekipa filma “Frka” koji predstavljaju na Sanjkalištu u 23,30 svoj novi film.

Na toj lokaciji će se nakon ritualnog paljenja krijesa, u 21 sati prikazati film o opasnom ljubavnom trokutu, “Motel Destino” brazilskog redatelja Karima Aïnouza, ujedno i gosta festivala.

Nakon toga slijedi film “Žarko, razmazit ćeš dite!” koji se temelji na knjizi umjetnice Tisje Kljaković Braić, te zabava do jutarnjih sati uz biranu glazbu.

Festival se nastavlja do nedjelje uz projekcije čak 98 filmova, književne susrete, pješačko-edukativne ture i bogat glazbeni program.

Objava Festival Cinehill u drugom danu s programima “od jutra do jutra” pojavila se prvi puta na Novi list.

pročitaj cijeli članak

Cinehill (8)Film (224)Mozaik (688)