Olimpijske igre: Cernogoraz i Matić 10. i 11. nositelji hrvatske zastave u povijesti

narod - prije 10 sati - link

cernogorazcernogoraz

Barbara Matić i Giovanni Cernogoraz nosit će hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja ljetnih Olimpijskih igara u Parizu. Tako će bivši olimpijski pobjednik u trapu i višestruka svjetska i europska prvakinja u džudu biti deseti i jedanaesti nositelj hrvatskog stijega u povijesti.

> Barbara Matić osvojila europski naslov u Zagrebu

Hrvatska je kao samostalna država prvi puta nastupila na Igrama u Barceloni, a prvi hrvatski stjegonoša bio je legendarni tenisač Goran Ivanišević. U Atlanti 1996. godine je ta čast pripala vaterpolistu Perici Bukiću, u Sydneyu 2000. stolnotenisaču Zoranu Primorcu, u Ateni 2004. vaterpolistu Dubravku Šimencu, a na Igrama u Pekingu 2008. rukometašu Ivanu Baliću. Nakon toga na svečanosti otvorenja Igara u Londonu 2012. hrvatski stijeg je nosio rukometaš Venio Losert, a u Riju 2016. ta čast je pripala vaterpolistu Josipu Paviću.

> Cernogoraz europski prvak u trapu

Poslije Tokija se uvriježilo da zastave zemalja na svečanom mimohodu nose po dvoje sportaša, pa su tako stjegonoše bili atletičarka Sandra Perković i strijelac Josip Glasnović.

Olimpijske igre u Parizu se otvaraju na rijeci Seini u petak.

> Evo kada nastupaju hrvatski olimpijci na Igrama u Parizu

Hrvatsku će na Olimpijskim igrama u Parizu predstavljati 73 sportaša. Točnije, 58 muškaraca i 15 žena. Natjecat će se u 16 sportova. Hrvatski predstavnici u akciji su od prvog službenog dana OI-ja, 27. srpnja.

U Parizu će nas predstavljati dva ekipna sporta, rukometaši (14) i vaterpolisti (13). U Francusku putuje i devet predstavnika u atletici i šest jedriličara. Put Pariza će dva gimnastičara, po jedan biciklist i boksač, petorica veslača, tri predstavnika u džudu, dva u kajaku i kanuu, po troje u tekvondou, plivanju i streljaštvu, te po četvero u stolnom tenisu i tenisu.

Većina olimpijskih događaja održat će se u gradu Parizu i njegovoj metropolitanskoj regiji. To uključuje i susjedne gradove Saint-Denis, Le Bourget, Nanterre, Versailles i Vaires-sur-Marne.

Košarkaške preliminarne utakmice i rukometno finale održat će se u Lilleu, koji je udaljen 225 km od grada domaćina. Jedrenje i neke nogometne utakmice održat će se u mediteranskom gradu Marseilleu. On je udaljen 777 km od grada domaćina. U međuvremenu, očekuje se da će se događaji surfanja održati u selu Teahupo’o u prekomorskom teritoriju Francuske Polinezije. Ono je od Pariza udaljeno 15.716 km.

Nogomet će se također održavati u još pet gradova, a to su: Bordeaux, Décines-Charpieu (Lyon), Nantes, Nica i Saint-Étienne, od kojih su neki stadioni klubova Ligue 1.

Objava Olimpijske igre: Cernogoraz i Matić 10. i 11. nositelji hrvatske zastave u povijesti pojavila se prvi puta na narod.hr.

pročitaj cijeli članak

Izdvojen članak (57)Sport (9522)