U Korniću na Krku će se izgraditi POS stanovi

riportal - prije 9 sati - link

Na ovotjednom Kolegiju gradonačelnika, održanim 22. srpnja 2024. godine, potvrđena je ponuda tvrtke Geo VV d.o.o. iz Rijeke, vrijedna 4.200,00 eura bez PDV-a, za izradu parcelacijskog elaborata za potrebe realizacije Programa poticane stanogradnje (POS) u naselju Kornić, a kojim će se javne površine i nerazvrstane ceste odvojiti od čestice namijenjene isključivo građenju. Izgradnja se planira u zoni mješovite, pretežito stambene namjene (M12), na k.č. br. 1478/1, k.o. Kornić.

Vezano uz ovu važnu temu, a po odrađenom sastanku s predstavnicima Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), istaknuto je kako maksimalna cijena POS-ovog stana po kvadratnom metru trenutno iznosi 1.489,50 eura. No, kako je stambenu zgradu po toj cijeni teško izgraditi, s obzirom na aktualne cijene građenja, mnogi su hrvatski gradovi krenuli u pravcu da zemljište i komunalno opremanje doniraju stanarima (jer prethodno istaknuta cijena kvadrata uključene cijene zemljišta i opremanja), što bi kao model slijedio i Grad Krk. Prema tome, APN-u, odnosno budućim stanarima doniralo bi se zemljište i komunalna infrastruktura kako bi konačna cijena kvadratnog metra ostala u zakonom predviđenim okvirima.

Za mjesec rujan ove godine tako je najavljeno da će dijelom Dnevnog reda Gradskog vijeća biti i Odluka o uvjetima i mjerilima za kupnju stanova po Programu društveno poticane stanogradnje (POS), a sve u namjeri da u dogledno vrijeme APN može krenuti s projektiranjem.

U slučaju da postoji interes Grada Krka da stanove građanima ponudi za najam, tijekom APN-ovog natječaja mora podnijeti prijavu za kupnju stana čime stiče prioritet, a kupnju vrši prema natječajem definiranim uvjetima. Potom stanove može dati u najam prema vlastitim kriterijima, o čemu se trenutno, također, intenzivno razmišlja, posebice zbog deficitarnih kadrova, iako se i Odlukom o uvjetima i mjerilima za kupnju stanova po Programu društveno poticane stanogradnje (POS), koja će se uskoro naći na savjetovanju sa zainteresiranom javnošću (e-savjetovanju), predstavnicima deficitarnih zanimanja planiraju osigurati dodatni bodovi. Osim prebivališta, stambenog statusa, obiteljskog statusa, stručne spreme, zdravstvenog stanja ili prava sudionika Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, kao i čitavog niza drugih parametara koji će se nagrađivati, tj. dodatno bodovati, predviđena su i ključna deficitarna zanimanja – liječnik, medicinska sestra/tehničar, logoped i policajac – čiji se popis, temeljem eventualnih sugestija zaprimljenih tijekom e-savjetovanja, može i proširivati. Dodajmo tom kako se e-savjetovanje planira otvoriti početkom kolovoza i zaključiti sredinom rujna.  

The post U Korniću na Krku će se izgraditi POS stanovi appeared first on Riportal.

pročitaj cijeli članak

krk (144)RIJEKA I PGŽ (968)stanovi (33)